Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

 Bild: MICHAEL ERICHSEN
Bild: MICHAEL ERICHSEN

Klubbarna ignorerade förbundets rekommendation

Inför helgen gick Svenska fotbollförbundet ut med en rekommendation till klubbarna som skulle spela i Svenska cupen: Undvik handskakningar.
– Det handlar om att vara lite försiktig, säger kommunikationschefen Andreas Jansson.
Lördagens matcher visade dock att rekommendationen inte togs på något större allvar.

Det är med tanke på spridningen av coronaviruset som det svenska fotbollförbundet nu uppmanar till extra försiktighet i samband med matcher. Inför helgens cupomgång skickade man därför ut en skrivelse till de berörda klubbarna där man rekommenderade att handskakningar undviks.

– Vi gick ut med en sådan rekommendation, ja. Det var en skrivelse som gick ut till klubbarna, och hur de sedan använder den rekommendationen är upp till dem, säger Andreas Jansson på Svenska fotbollförbundet.

Upplever du att rekommendationen har efterlevts?

– Jag har faktiskt inte sett det, men antagligen har det inte tagits i hand. Men det är en rekommendation, inget tvång. Det handlar om att vara lite försiktig helt enkelt, säger Andreas Jansson.

De som var på Valhalla i går kunde dock se att flera spelare i IFK Göteborg och Sirius tackade varandra och domarna efter matchen med både handskakningar och omfamningar. Handskakningar spelare emellan kunde även ses på Tele 2 arena där Djurgården mötte Mjällby, och i Västerås, där hemmalaget tog emot Sollentuna. I Norrköping, där Mjällby var på besök, sågs också spelare skaka hand – medan domarna valde att tacka för matchen genom ”fistbumps”.

Hur ser du på att spelare verkar ha ignorerat er rekommendation?

– Det var en rekommendation och i slutändan är det upp till var och en, klubbar och spelare att välja hur man vill göra. Det var mer en uppmaning från oss, säger Andreas Jansson.

När GP når Blåvitts administrative chef Alf Westerberg så säger han att laget var medvetna om informationen från förbundet.

– Man kan väl säga att vi noterade den. Men jag måste ärligen tillstå att jag själv inte tänkte på det hela tiden, det sitter ju i ryggmärgen att man hälsar på folk och tackar för matchen och så. Men vi noterade det och pratade om det.

Hur upplevde du att det efterlevdes mot Sirius?

– Jag tror nog att spelarna var försiktiga, men jag har ärligt talat ingen bild av hur det efterlevdes. Alla noterade detta och är medvetna om situationen, men det gjordes ingen jättestor sak av det. Det handlar ju lite om var och ens omdöme.

Även klubbens säkerhetschef Mike Sahlenius menar att man i dagsläget inte vidtagit några åtgärder utöver de som brukar gälla i influensatider.

– Vi följer myndigheterna som förhoppningsvis sitter på expertis i den här frågan. Och här i Sverige menar man ju att riskerna än så länge är ganska måttliga. Vi lever ju egentligen med de här riskerna varje år, framför allt runt februari. Så man spritar händerna innan man äter och så vidare, och det gäller i år också. Än så länge gör vi ingen förändring vad gäller våra matcher, utan vi genomför dem som vanligt.

Inför söndagens match mellan Häcken och Östersund har hemmalaget gått ut med informationen att handskakningar kommer att undvikas i samband med matchen.

– Vi har valt att följa rekommendationen, det brukar vi ju göra när det gäller förbundets rekommendationer så det är ingen stor grej för oss. Sedan valde vi att gå ut och informera om det också för att ingen som är på plats eller tittar ska undra varför de inte gör som de brukar, säger Malin Jonson, kommunikationschef i BK Häcken.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.