Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foto: Bildbyrån/GP

"Klart vi skall vänta in Zlatan"

VM-kvalmatcher där det största problemet på förhand är huruvida förbundskaptenens magsjuka hinner gå över till avspark eller inte är möjligheternas VM-kvalmatch. Det skall gå. Det doftar – faktiskt – VM i Ryssland över Sverige.

Janne Andersson är alltså magsjuk. Och Peter Wettergren kan komma att låna Anderssons eller Andreas Granqvists kostym om denne ”tvingas” överta rollen som försteledare på Balgarska Armija-stadion i kväll.

Det kommer ske med samma lag som vände och vann mot Frankrike på Friends, i en match där Sebastian Larsson i sin 90:e landskamp gjorde sina viktigaste och bästa sekunder i en presslöpning som stressade självaste Hugo Lloris.

Då ställdes vi mot elva profilstarka individer, fyllda av självförtroende, förmåga och tro. Nu möter vi ett lag som fastnat i jämförelser med Hristo Stoitjkov, Emil Kostadinov och Dimitar Berbatov. Inget ont om Ivelin Popov, men Petar Hubtjev saknar råmaterialet.

Det har gått 50 år sedan Bulgarien besegrade Sverige, samtidigt har Bulgarien radat upp 14 segrar och en oavgjord på de 15 senaste hemmamatcherna.

Det är ett bra facit, men knappast relevant när domaren blåser till spel i Sofia i kväll.

Sverige är, hur vi än vänder och vrider på saken, riktigt och oväntat nära första VM-slutspelet sedan 2006. Det är alltså dags och svenska folket har i en Aftonbladet-undersökning uttryckt önskemål om att köra vidare med det janneanderssonska, det som nu har gett resultat; mer lag, mindre fokusering på enskilda. Endast 32 procent vill se Zlatan Ibrahimovic i landslaget igen. Det har svängt snabbt.

Mitt tips är att invänta utvecklingen. Når Sverige VM och Ibrahimovic tar sig tillbaka i gammalt gott slag vore det tjänstefel av förbundskaptenen att inte ställa frågan.

Först till sig själv och beroende av svaret sedan till sig Ibrahimovic.

Senast vann Sverige med 3-0 mot ett uddlöst bulgariskt lag. Då var Petar Hubtjev nytillträdd. Nu har han byggt i ett år och Peter Wettergren misstänker att hemmalaget vill föra. Enligt Bulgarienspionen Jonas Thern kan vi räkna med en ökad variation och fler längre uppspel, inte bara tålmodiga försök av speluppbyggnad.

Janne Andersson och Peter Wettergren har visat stor förmåga att skapa hållbara matchplaner. Spelarna litar denna förmåga och sin egen kapacitet.

Frågor jag ställer mig är om Dubaiflyktade Marcus Berg och bänkade Victor Nilsson-Lindelöf håller samma goda form som i våras. Och håller Albin Ekdals kropp ihop?

Är svaren ja blir det svensk seger i kväll, låt oss säga med 1-0, där Emil Forsberg skruvar in en frispark från distans redan i första halvlek.

Sedan är det bara Minsk, Solna och Amsterdam kvar.

Россия здесь идет Швеция!