Göteborg FC:s Pauline Hammarlund jublar.
Göteborg FC:s Pauline Hammarlund jublar. Bild: MAXIM THORE

Klart: Damallsvenskan utökas till 14 lag

Damallsvenskan växer. Till säsongen 2022 kommer ligan innehålla 14 lag istället för tolv – det beslutet fattades på Svenska Fotbollförbundets representantskapsmöte under fredagen.
– Det är jättebra att vi har fått beslutet på plats, säger Tomas Hoszek, generalsekreterare på Elitfotboll Dam.

ANNONS

Att utöka damallsvenskan från tolv till 14 lag har varit på gång ett tag. Nu blir det verklighet.

Efter att en utredning gjorts, efter att ett förslag plockats fram och röstats igenom under Svenska Fotbollförbundets representantskapsmöte vet vi nu att damallsvenskan kommer växa till 2022.

– Vi hade hoppats att det skulle bli klart redan förra året, men då saknades det en del i den utredningen så då blev det bakläxa på den gruppen, säger Tomas Hoszek, generalsekreterare på Elitfotboll Dam.

Förslaget som nu har klubbats igenom innebär att bara ett lag kommer åka ur damallsvenskan 2021 – samtidigt som tre lag flyttas upp från Elitettan.

ANNONS

På så sätt blir tolv till 14.

– Det här är bra för att säsongen blir längre, det blir fler bra matcher, säger Tomas Hoszek.

– Sedan kommer värdet på ligan säkert att öka.

Stefan Alvén, sportchef på Elitfotboll Dam:

– Jag tycker att det är bra ur ett sportsligt perspektiv. Vi jobbar med att försöka förlänga säsongen med fler matcher av bra kvalitet. Det här är ett led i den strävan. I och med att det blir fler matcher att sända kommer värdet på ligan också öka rent kommersiellt.

Hos Jitex BK, som är hemmahörande i Elitettan, gläds man åt fredagens besked.

– Jag tror att det är bra för svensk damfotboll över tid att vara 14 lag i damallsvenskan. Det har känts som att det har kunnat gå att göra det även om det var två nykomlingar som åkte ur i år. Det finns förutsättningar. Det gör också att man kan spela fler matcher vilket är en stor del i det. Vi behöver spela fler matcher för att vara på en internationell nivå, säger tränaren Kajsa Tornfalk.

Kommer ni ha som målsättning att ta er upp till 2022?

– Över tid vill klubben tillbaka till damallsvenskan. Sedan om vi löser det nästa år eller inte återstår att se.

ANNONS

Kajsa Tornfalk tillägger:

– Samtidigt har vi bara spelat ett år i Elitettan. Och det här året var det sex nykomlingar, inget lag från damallsvenskan. Jag räknar kallt med att Elitettan kommer vara tuffare nästa år rent sportsligt. Så även om fler lag kommer gå upp så kommer varje enskild match vara tuffare än vad de var i år.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS