Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Djurgårdens tränare Kim Bergstrand inför fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Djurgården och AIK den 8 november 2020 i Stockholm. Bild: MAXIM THORE
Djurgårdens tränare Kim Bergstrand inför fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Djurgården och AIK den 8 november 2020 i Stockholm. Bild: MAXIM THORE

Kim Bergstrand sågas –berömde Nazitysklands ledarskap

Ett klipp på Instagram där Djurgårdens tränare Kim Bergstrand talar om ledarskap har fått ordentligt med uppmärksamhet.
Anledningen?
Bergstrand använder Nazityskland som ett positivt exempel på ledarskap.
Under måndagen har tränaren gått ut och bett om ursäkt.
– Jag ber hemskt mycket om ursäkt för mitt val av referens, säger han i en kommentar på klubbens hemsida.

Inlägget kan ses på det populära Instagram-kontot Dyngbaggegalan, som regelbundet lägger upp humoristiska klipp tagna från svensk media. Klippet, som lades upp söndag kväll och under måndagsförmiddagen redan är uppe i över 170 000 visningar, visar ett urklipp från in intervju med Aftonbladet där Djurgården-tränarna Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf pratar om ledarskap med journalisten Erik Niva.

I det uppmärksammade klippet inleder Bergstrand med att prata om sin syn på ledarskap och hur den egenskapen kan utvecklas..

”Man kan reflektera, men också läsa vad andra kloka människor och bra ledare har gjort”, hörs Bergstrand säga innan han viker in på ett annat spår.

”Man kan säga vad man vill om några hemska människor som levde i Tyskland under 1930- och 1940-talet, men de fick folk att göra saker i ett sammanhang. Metod och så kan man diskutera men det finns säkert saker som de gjorde som man kan ta lärdom om... eller hur man inte ska göra. Jag tror att man överallt kan leta ledarskap.”

Klippet från intervjun började spridas under söndagen och Sportbladet har sedan dess tagit ner intervjun – samtidigt som kritik riktats mot Bergstrand på sociala medier.

Tränaren har sedan dess dragit tillbaka sina kommentarer och bett om ursäkt genom ett uttalande på Djurgårdens hemsida.

– Jag är medveten om att det jag sa kan feltolkas. Jag ber hemskt mycket om ursäkt för mitt val av referens. Jag står inte för dessa typer av åsikter som associeras med den tidens grymma, sorgliga och mörka tid. Mina ordval och resonemang var illa valda och jag är ledsen för det, säger Kim Bergstrand.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.