Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En självmordsbombare utlöste en bomb utanför Stade de France under träningslandskampen Frankrike-Tyskland i november 2015. Bild: TT/Bildbyrån

Kiese Thelin: "En chock när det kom så nära"

Terroristattentaten för ett år sedan chockade fransmännen och i Bordeaux reagerade Isaac Kiese Thelin med fasa. Hans pappa befann sig i Paris.

Kiese Thelin, sedan i början av 2015 proffs i franska Ligue 1-klubben Girondins de Bordeaux, har inga svårigheter att komma ihåg vad som hände den där fredagskvällen för precis ett år sedan.

- Det var så klart hemskt. Jag har familj i Paris. Först och främst försökte jag ta reda på var de var. Jag fick tag i pappa efter en halvtimma och då låg han och sov.

- Sedan led man med alla som råkade illa ut. Det var en chock när det kom så nära. Det är mycket krig och elände i världen men när det kom så nära förstår man vad det handlar om.

"Enas mot våldet"

Hur kommer det att kännas på fredag?

- Det jag hoppas och tror är att alla som är där sluter upp i en gemenskap för att hedra dem som gick bort och att vi enas mot våldet, säger Kiese Thelin.

Mittbacken Victor Nilsson Lindelöf berördes också djupt av tragedierna.

- Det var en hemsk sak, sådant som inte får hända. Det var en mörk dag för världen. Man var lite skärrad av att det hände. Jag var lite arg, lite irriterad över att sådant här händer, att folk gör sådana här saker.

Blir lite skrämd

John Guidetti känner ingen oro över att spela på Stade de France med tanke på förra årets händelser.

- Det är inget som jag tänker på. Jag känner mig trygg, litar på alla här. Jag hoppas det blir en bra fotbollsmatch, där allt krigande stannar på planen.

Ola Toivonen spelar sedan i somras i Toulouse i Frankrike.

- Om man tänker mer på det så blir man lite skrämd, lite orolig. Att leva i Frankrike är jag inte rädd för. Inte som om jag skulle leva i Paris, där skulle man kanske ha varit lite vaken. Men polis och militär rör sig i stan. Sitter man på en uteservering så går de runt med sina k-pistar, precis som på flygplatserna. Det är mest barnen som reagerar och säger kolla där pappa. Men man har vant sig, säger han till Aftonbladet.