Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Kevin Prince-Boateng berättar om rasismen han utsatts för

Fotbollens kamp mot rasism fortsätter – nu berättar Bundesligastjärnan Kevin Prince-Boateng om hur han blivit utsatt. – Jag vet vad de tänker: Han måste vara knarklangare, säger mittfältaren till Süddeutsche Zietung.

Under en lång tid har Uefa jobbat med slagorden "No to racism", något som bland annat kunnat ses av tv-tittarna innan det är dags för Champions League-matcher. Allt för att bli av med rasismen inom fotbollen. 

En som vet hur det är att bli utsatt för rasism är fotbollsstjärnan Kevin-Prince Boateng. Ett uppmärksammat tillfälle var när ghanesiske landslagsspelaren, då spelandes i AC Milan, plockade upp bollen – mitt under ett anfall – och sparkade upp den på läktaren. Detta efter att fått utstå rasistiska ramsor, matchen avbröts därefter och lagkamraterna ställde sig bakom Boateng.

– Det är ett helvete, för innan du säger ifrån vet du inte vem du är, och du låter andra människor bestämma åt dig, säger Kevin Prince-Boateng till Süddeutsche Zietung.

"De tänker: Han måste vara knarklangare"

Kevin Prince-Boateng är född i Tyskland och Berlin, men har en Ghanansk fader. Numer spelar han i Bundesliga och Frankfurt, men mittfältaren berättar att han aldrig känt sig accepterad i sitt hemland Tyskland.

– Jag kan stå med bilen vid ett trafikljus, och jag ser att paret i bilen bredvid tittar på mig och skakar på huvudena. Jag vet vad de tänker: hur kan en svart man ha en sån här bil, han måste vara knarklangare. En gång var jag i en matbutik och hjälpte en kvinna att ta ner en kartong från en hylla som hon inte nådde. Då hämtade hon en anställd för att få en ny kartong, säger Prince-Boateng. 

Vill se större kampanj

Enligt Boateng finns det mer som man kan göra för att motverka rasismen – bland annat borde klubbarna ta ett större ansvar enligt honom.

– Det räcker inte att visa en "Nej till rasism"-video innan en Champions League-match, för en femåring som hejar på Frankfurt kanske inte ens ser den där videon. Man måste göra mer, fixa mer publicitet, göra fler videor. Alla lag måste lyfta fram det med under matcherna, säger Prince-Boateng. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.