Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: JÖRGEN JARNBERGER

Kevin Ackermann ser en allsvensk framtid

Kevin Ackermann blev i dagarna utsedd till en av världens största talanger av brittiska The Guardian. Trots att platsen på listan, som innehåller 60 talanger från världens alla hörn, gör honom stolt så har han just nu bara ögonen på allsvenskan – och skolan.
– Det var någon i laget som visade listan för mig. "Fan va nice", tänkte jag. Det är ju ett kvitto på att man gjort något bra, säger Ackermann.

Mittfältslöftet debuterade som 16-åring i allsvenskan med BK Häcken förra året. Då fick han två minuters speltid. Ett ögonblick han efteråt beskrev som "jättestort".

Nu, lite mer än ett år senare, ligger fokus på att få en plats i den ordinarie startelvan.

– Jag ska göra det svårt för Andreas Alm att inte vilja ha mig. Han måste bara ha med mig. Jag ska visa tränaren att jag verkligen vill vara där, säger Ackermann.

LÄS MER: "Kommer aldrig glömma den här dagen"

"Vill ha en bra grund"

Han är 17 år gammal och när han inte tränar så går han i skolan. Han har med hjälp av skolan kunnat lägga upp sitt schema efter Häckens träningar för att kunna satsa fullt ut på både skola och fotboll.

– Jag har lagt ut skolan på fyra år. Vanligtvis tränar vi mellan 10 och 11-12, därefter äter jag lunch och sticker direkt till skolan. Jag vill ha en bra grund och en utbildning bakom mig. Om något händer i fotbollen, om jag till exempel blir skadad, så har jag något att luta tillbaka på, säger Ackermann.

LÄS MER: Häckenspelare utsedd till en av de bästa i världen

Han har ungefär tre år kvar i skolan, ungefär lika lång tid som han har kvar på sitt kontrakt med Häcken som går ut i december 2021. Vad som händer då kan bara framtiden utvisa.

– Jag lägger inget fokus på det nu, men jag vill helst av allt göra ett bra avtryck i allsvenskan.

Att komma in på The Guardians lista över världens största talanger ändrar inte hans sätt att se på sin roll som fotbollsspelare i Häcken.

– Jag är försöker vara ödmjuk, jag är ju fortfarande bara 17 år. Detta är mer som tändvätska för mig att fortsätta träna bra och lyssna på tränaren. Men det känns som jag tagit ett kliv i rätt riktning fotbollsmässigt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.