Ken Sema hyllar förre Gais-tränaren Kjell Pettersson

ANNONS

Åren har gått och Kjell Pettersson med dem.

I slutet av juli fyllde den tidigare fotbollstränaren, som har haft huvudansvaret för IFK Göteborg under två sejourer, 70 år.

Han saktar dock inte ner på tempot för det.

Istället brinner fotbollsintresset lika starkt som tidigare. Numera verkar han som individuell tränare - mest för spelarna i Qviding.

– Vi kör två dagar i veckan. I går (onsdag) var vi sju spelare från klockan elva till fem. Även Mervan Celik (Häcken) var med och körde. Han brukar göra det när han är ledig, säger han.

Kjell Pettersson hade fokus på individuell träning även under året i Ljungskile (2015). Det var där han träffade Ken Sema.

ANNONS

    Ken Sema spelade i Ljungskile när Kjell Pettersson agerade individuell tränare i föreningen 2015. Bild: Bildbyrån.
Ken Sema spelade i Ljungskile när Kjell Pettersson agerade individuell tränare i föreningen 2015. Bild: Bildbyrån.

Jobbade tätt

De jobbade mycket tillsammans. Nötte avslut, dribblingar och inlägg under träning, efter träning och på lediga dagar.

Det gav resultat. I början av 2016 flyttade Sema till Östersund för att sedermera blomma ut till en allsvensk storstjärna och en svensk landslagsman. Han finns ju som bekant med i den trupp som just nu är mitt uppe i ett nervkittlande VM-playoff mot Italien.

– Det är otroligt stort, en dröm jag har haft sedan jag var liten. Nu är jag med och vi är nära VM... Det kan inte bli större, säger han som tackar Kjell Pettersson för all hjälp på vägen.

– Han är grym och har hjälpt mig mycket. Han vill att spelarna ska utvecklas och han ser vad alla behöver bli bättre på. Och om man hela tiden är tårna och kör extra så utvecklas man.

När Kjell Pettersson hör lovorden blir han stolt.

– Det är klart att det är kul när spelare uppskattar det man gör. Och det händer då och då att jag får sms från spelare som tackar för saker och ting.

Hur var Ken Sema i Ljungskile?

– Han var kantspelare till vänster på den tiden. Vi tränade mycket på skott i bortre och att komma med inlägg i olika ytor. Han blev bra på det! Han var fruktansvärt målmedveten och ambitiös. Jag är inte förvånad över hans utveckling.

ANNONS

Håller kontakten

De två håller fortfarande kontakten. Ibland via ett kort sms, ibland via ett längre samtal.

– Och så försöker vi ses när Östersund möter Blåvitt och Häcken, tillägger Pettersson.

Sema:

– Han ringer ibland efter matcher. Om hur det var, om jag spelade bra, om jag borde ha skjutit där... Han ger tips. Det är en bra gubbe!

Han är inte förvånad över din utveckling, vad säger du själv?

– Den har varit bra. Jag hade en stor utveckling i Ljungskile, både på plan och utanför. Jag blev större, starkare och snabbare. Sedan har det bara fortsatt. I Östersund fick jag en ny tränare med ett helt annat tänk kring hur fotboll spelas. Jag fick friheten att skapa chanser för mina lagkamrater. Sedan kom OS, januariturnén och Europa League. Det är mycket positivt nu. Det är bara attrida på vågen.

"En dag vill jag spela utomlands"

Frågan är vad som väntar på platsen där vågen möter horisonten? Raketutvecklingen har gjort Sema till en jagad man. Det har pratats om Malmö FF, det har pratats om utlandet.

– Just nu fokuserar jag bara på landslaget och har ingen tanke på någon flytt. Sedan är det klart att jag har mål och drömmar. En dag vill jag spela utomlands. Om det blir nu i vinter eller i sommar, det får vi ta allt eftersom, säger han.

ANNONS

Kjell Petterssons framtid? Han vill fortsätta köra på med individuell träning.

– Gärna i två år till i någon klubb. Dels tror jag att behovet är stort, dels tror jag att jag kan bidra med någonting.

Och just det: Om Ken Sema viker in från vänsterkanten, avslutar i bortre och sänker Italien så vet hela svenska folket vem de ska tacka.

Kjell Pettersson

Ålder: 70

Klubbar:IFK Göteborg (1982-1989) assisterande och tränare, Brage (1990-1995) tränare och sportchef, Häcken (1996-2001) tränare och talangutvecklare, FC Trollhättan (2001-2003) tränare, IFK Göteborg (2004-2006) assisterande och tränare, Flöy (Norge) (2006-2009) tränare, Gais (2009-2014) assisterande tränare, Ljungskile SK (2015) individuell tränare, Qviding (2017-)

Ken Sema

Ålder: 24

Klubbar: IFK Norrköping (2013), IF Sylvia (2013, lån), Ljungskile SK (2014-2015), Östersunds SK (2016-)

ANNONS