"Kastade Lagerbäcks tips i papperskorgen"

Islands förbundskapten Heimir Hallgrímsson tog hjälp av sin företrädare, Lars Lagerbäck, för att scouta Hasse Backes Finland. Men någon vidare bra hjälp fick han inte. – Den infon kunde vi kasta i papperskorgen direkt, säger Hallgrímsson.

ANNONS
|

När Lars Lagerbäck tog Island till en sensationell kvartsfinal i sommarens EM i Frankrike hade hanHeimir Hallgrímsson som sin assistent. När svensken efter mästerskapet valde att lämna det isländska landslaget var detHallgrímsson som fick äran att taöver som förbundskapten.

Men även efter Lagerbäcks avsked håller kollegornakontakten. Och inför Islands VM-kvalmöte med Finland, som tränas av Hasse Backe, hörde Hallgrímsson av sig till sin före detta kollega för att få några råd om Backes taktik. Lagerbäcks hjälp? Den skulle visa sig vara utan någon större nytta.

– Lagerbäck sa att Backe spelar ett 4-4-2-system. Den infon kunde vi kasta i papperskorgen direkt, säger Hallgrímsson, enligt Yle.

ANNONS

Finland har tidigare spelat 4-4-2, men sedan en tid tillbaka har Hasse Backe valt att oftastspela med en fembackslinje i stället.

– Det är svårare att bryta nedett sådantförsvar. Vi får justera en hel del, säger Hallgrímsson.

Och trots att Backe,som under sina nio månader som finländsk förbundskapten,ännu inte har fått känna på hur det är att vinnatycker den isländska förbundskaptenen att svensken förtjänar beröm.

Backes lag har mött starka nationer somPolen, Italien,Tyskland och Belgien. En smart taktik trorHallgrímsson.

– Han har gjort helt rätt saker med Finland. Han började med att organisera försvaret. Han valde starka motståndare som inte tackar nej till att fila på anfallsspelet. Det var smart av honom för att organisera laget.

Islands första match i VM-kvalet slutade med kryss borta mot Ukraina. Finland spelade också oavgjort i sin första match, dåKosovo stod för motståndet.

ANNONS