Kassören: "Vi måste trimma spelartruppen"

2015 avslutades med en ekonomisk härdsmälta för IFK Göteborg. Kamratgården såldes och mången medlemmar var missnöjda. Ett halvår senare har GP pratat med mannen som fått uppdraget som ekonomisk brandsläckare – klubbens kassör Jakob Andreasson. …– Vi står förberedda för allt, säger han.

ANNONS
|

I december meddelade IFK Göteborgs förra styrelse, med ordförande Karl Jartun och kassör Ulf Ivarsson i spetsen, att Kamratgården var såld. Pengarna behövdes för att säkra elitlicensen. Medlemmar luftade sitt missnöje både på internet och under medlemsmötet på Gamla Ullevi.

På årsmötet i mars valdes en delvis ny styrelse. Mannen som tilldelades den otacksamma uppgiften att få rätsida på klubbens bokslut heter Jakob Andreasson. Supporter sedan länge, aktiv på fanforum och ekonomiskt kunnig. Efter dryga fyra månader på posten som kassör är han nu varm i de blåvita kläderna.

– Det har varit spännande. Det känns som styrelsearbetet har fått en bra start. Det finns ett stort engagemang i styrelsen. Budgeten var redan lagd när vi kom in så planen för året var ganska färdig. Det är egentligen först nu man kan sätta sin prägel på klubben, säger han.

ANNONS

Vad har varit den största förändringen för dig som tidigare varit supporter?

– Man kan inte prata på samma sätt på klubbforum eller på stan. Nu har man en professionell hatt på huvudet och ibland får man bita sig i tungan och avstå från att säga vissa saker. Jag kan sakna charmen i att spekulera om spelarköp på olika forum, men det hör till rollen att jag inte kan göra det längre.

Som verksamhetschef inom kommunen är Jakob Andreasson van att hantera större resurser. Men vissa saker har överraskat honom sedan han satte sig i kassörsstolen.

– Jag hade en hyfsat klar bild över hur ekonomin såg ut innan, däremot har komplexitet kring fotbollen kunnat överaska mig. Det finns så många intressenter, båda formella och informella. Det är många parter inblandade och jag kan bli överraskad över hur vissa processer ser ut, som till exempel vid transfers.

Hur involverad är du och styrelsen i just transfers?

– Styrelsen är informerad och medverkar i högsta grad genom att planera kring ekonomin. Vi sätter ramarna sen jobbar Mats (Gren, sportchef) med verksamheten.

Vill återskapa förtroende

Försäljningen av Kamratgården räddade IFK Göteborgs ekonomi för stunden. Men de 13 miljonerna som sköts in i inkomstkolumnen i slutet av fjolåret kan snabbt ätas upp av spelartruppens kostnader. 2015 gick IFK Göteborg minus med nästan nio miljoner kronor – exklusive försäljningen av Kamratgården. Ett liknande resultat i år och det egna kapitalet på 16 miljoner kronor är snartutsuddat. Jakob Andreasson tror dock att styrelsens arbete kanförhindra en sådanblåvit domedag.

ANNONS

– Min förhoppnings är att vi har kontroll på ekonomin och att vi kan bygga upp ett förtroende för styrelsen bland föreningens medlemmar igen. Vi vill vara trovärdiga. Sen kan det komma negativa brasklappar men de ska inte vara som en obehaglig överraskning för medlemmarna. Alla vet hur ekonomin ser ut, men vi har en plan. Vi står förberedda för allt, säger han och fortsätter:

– Vi har organiserat om internt genom att slå ihop försäljnings- och marknadsavdelningen, vilket vi hoppas ska ge ökad effektivitet. Och vi jobbar löpande med spelartruppen. Den ska vara så bra som möjlig. Det arbetet är ungefär som att knåda en deg – man blir aldrig riktigt färdig.

Kommer inte sälja billigt

Den 15 juli öppnade det svenska övergångsfönstret och de allsvenska klubbarna kan köpa spelare igen. De senaste dagarna har flera av Blåvitts startspelare ryktats vara på väg att säljas. Jakob Ankersen, Haitam Aleesami och Sören Rieks kan alla vara aktuella för en flytt utomlands. Men Jakob Andreasson menar att IFK Göteborg inte kommer sälja av sina spelare för ockerpriser, trots det prekära ekonomiska läget.

– Så som allsvenskan ligger i näringskedjan så är alla svenska spelare till salu för rätt pris. Vi ligger där vi ligger, men vi säljer bara till rätt pris och om vi har lämpliga ersättare. Vi har fört diskussioner i styrelsen och vi är förberedda på alla scenarion. Vi vet att alla är säljbara om priset är rätt.

ANNONS

Är rätt pris några procent lägre på grund av det ekonomiska läget?

– Priserna generellt har dumpats sedan finanskrisen 2009-2010. Det kom som en obehaglig omställning för allsvenskan. Priserna som var höga blev över en natt mycket lägre. Supportrar kan ha svårt att köpa det och tror att spelarna är värda mer. Det är det generella marknadspriset som har gått ner, inte priset på våra spelare.

Behöver klubben sälja spelare för att klara ekonomin?

– Vi behöver trimma spelartruppen men vi springer inte iväg. Vi behöver jobba med truppen hela tiden. Sen om vi säljer eller låter bli att köpa… Det finns flera sätt att nå ett balanserat resultat. Vi vet att vi har attraktiva spelare och sen kan spelare ute i Europa som Ludwig Augustinsson och Sam Larsson säljas. Man äger inte processen i en transfer så man ska inte förlita sig på transferfönstret.

Skulle du som kassör sitta lugn i båten om ni inte har sålt någon spelare när fönstret stänger den 15 augusti?

– Jag sitter aldrig lugn i båten, men det är en del av rollen. Jag inser att det inte är någon lätt resa. Alla vet att vi har en omställning framför oss. Vi är inte oförberedda men man ska inte stirra sig blind på fönstret heller. Tittar man bakåt så säljer svenska lag varje år, det är en viktig del av svenska klubbars och Blåvitts ekonomi. Det är en av motorerna som ger svensk fotboll bränsle. Men vi vill inte vara beroende av det, vi vill kunna använda pengarna från övergångar till att utveckla verksamheten.

ANNONS
ANNONS