Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Karl-Erik Nilsson och Håkan Sjöstrand kritiska till damernas hot

Svenska damlandslaget hotar om strejk och bojkott på grund uteblivet avtal – något som får generalsekreterare Håkan Sjöstrand att surna till. – Strejk och hot är inga bra lösningar, säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand.

Det var under söndagen som damlandslaget genom sin lagkapten Caroline Seger till Fotbollskanalen berättade att hela spelartruppen ämnar bojkotta Fotbollsgalan i Globen 20 november.

LÄS OCKSÅ: Svenska damlandslaget bojkottar fotbollsgalan

Förklaringen är att det nuvarande avtalet är på väg att löpa ut och att det föreslagna inte är klart och på en tillräcklig nivå.

Karl-Erik Nilsson, som under söndagen följer den damallsvenska avslutningen, säger i samtal med GP att han är förvånad över utspelet.

– I torsdags hade Marika Domanski Lyfors och Håkan Sjöstrand ett möte med spelarföreningen och spelarnas representant i frågan. Då lovade spelarföreningen att återkomma med ett bud i morgon måndag. Då sade vi att vi ville ha det tidigare och fick det i går lördag, förklarar Karl-Erik Nilsson och fortsätter:

– Då var vi överens om att återkomma med ett bud senare under den här veckan. Vi är förvånade över det här utspelet. Vi vill tro att det handlar om ett missförstånd.

– Som vi uppfattar det är vi mitt i pågående samtal. Bollen ligger hos oss. Spelarna förbereder sig just nu för matcher. Vi söker under febrilt en lösning på det här, säger han till GP.

"Vet inte riktigt vad han menar"

Men att det ska handla om ett missförstånd är något som Caroline Seger ställer sig frågande till.

– Jag vet inte riktigt vad han menar med att det skulle vara ett missförstånd men det får stå för honom, säger hon till Expressen

– Det enda vi kan säga är att vi önskar att förhandlingarna blir klara innan fotbollsgalan så att tjejerna kan gå dit också, säger hon. 

Karl-Erik Nilsson är dock optimistisk och tror att en överenskommelse, någon eventuell bojkott är inget han vill spekulera i.

– Det är ganska många dagar kvar till det är aktuellt inför gala och match. Om det blir verklighet får vi ta den frågan då. Vi uppfattar att vi har bollen. Allas ambitioner är att det skall hittas en överenskommelse.

Står ni långt ifrån varandra?

– Jag kommer inte kommentera den enskilda ställningstagandena. Vi har fått ett förslag från dem och det skall vi svara på. 

"Behöver inte spela för landslaget om man inte vill"

SvFF:s generalsekrerterare ställer sig frågande till hur det svenska damlandslaget aggerar kring förhandlingarna.

– I grund och botten är min tro att genom strejk och hot så hittar man inga långsiktiga och bra lösningar. Jag tycker att man istället ska försöka nå en överenskommelse i samförstånd, det är det bästa, säger Håkan Sjöstrand.

Sjöstrand anser att om man inte kan ställa upp på förbundets ekonomiska förutsättningar och är man fri att lämna landslaget.

– Hon har rätt till sin uppfattning. Men i grunden är min övertygelse att om man representerar Sverige, oavsett om man är tjej eller kille, gör man det inte för de stora pengarna. I så fall för att det kan vara vägen till de stora pengrana och ligorna. Vi måste se till vår ekonomi, vad kan vi tillåta? Vi kan bara utgå ifrån våra förutsättningar. Vill man inte representera Sverige utifrån det här, då är man fri att avstå. Man behöver inte spela för landslaget om man inte vill. 

Richt: "Om det stör mig så räcker det"

Herrlandslagets landslagschef, Lasse Richt ilsknade till efter presskonferensen med Janne Andersson inför landslagets returmötet mot Italien. På presskonferensen kom frågan: "Har ni någon åsikt om damlandslagets val att bojkotta Fotbollsgalan?".

– Den frågan kommer vi inte att hantera på den här presskonferensen. Den hanterar Håkan Sjöstrand. Han finns där nere, säger presschefen för herrlandslaget Niklas Bodell.

Efter presskonferensen var slut tog Lasse Richt till orda. 

– Det är inte relevant på en presskonferens, en internationell presskonferens när vi pratar om matchen. Allt kommenteras och blir en diskussion, så även den här frågan, säger han.

Stör det där spelarna?

– Det hoppas jag inte men om det stör mig så räcker det. 

Vad säger du om själva frågan?
– Det vill jag inte uttala mig om.