Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Karin Åhman, Sverige. Bild: LENNART MÅNSSON

Karin Åhman födde barn mitt under karriären – kritisk mot utvecklingen

Karin Åhman födde barn 1983 – och var med och vann EM-guld året efter.
Hon är kritisk mot hur förhållandena för gravida elitidrottande kvinnor utvecklats sedan dess.
– När jag läser om Elin Rubensson och Jamina Roberts tänker jag: hur mycket har det gått framåt egentligen? Inte så mycket. Vi är ungefär på samma ställe och stampar, säger Åhman.

– Jag har funderat många gånger på att starta en diskussion, men då tänker man att det är bara min historia och den är så pass nära mig, säger Karin Åhman.

Hon var med och vann Sveriges hittills enda EM-guld i fotboll, 1984. Året dessförinnan födde hon sonen Ola, och vet därför vad Elin Rubensson och Jamina Roberts pratar om i GP:s artikelserie om elitidrottande kvinnor och graviditet.

Rubensson ställer sig bland annat undrande till varför elitfotbollens kollektivavtal inte har någon policy kring graviditet.

– Det är något vi har pratat om ända sedan jag kom upp på elitnivå. Och det har varit snack om att få in det här i kollektivavtalet ända sedan jag började 2010. Det är något vi spelare diskuterat mycket. Det är ju en så naturlig del av att vara kvinna. Många vill kanske skaffa barn, men man vet inte vad som kommer att hända, har hon sagt till GP.

Åhman känner igen sig i deras berättelser.

– Ja, det gör jag. Jag tycker att det är roligt att det lyfts fram. Jag tycker att man behöver vara förebilder till unga tjejer som tar sig in i elitrummet och kommer att skaffa barn, säger Åhman.

LÄS MER: Elin Rubensson: ”Det behöver ske en förändring”

LÄS MER: Roberts om valet att bli mamma mitt under karriären: ”En chansning”

Åhman var 26 år gammal när hon blev gravid. Mitt i sin framgångsrika karriär i Öxabäck, där det blev totalt tre SM-guld och given plats i det svenska landslaget.

– Jag informerade Ulf Lyfors (dåvarande förbundskapten)1982 på sommaren. Han hade oss då och jag sa ”Nu är jag gravid och vi får se hur det blir”. Han blev inte glad, för jag kände att han satsade på mig där innan EM, säger hon.

Tränade fram tills dagen innan sin födsel

Åhman födde Ola i februari 1983. Hon tränade fotboll fram till oktober. Sedan gick hon över till rullskidor – som hon tränade fram tills dagen innan födseln.

Födseln gick bra och Åhman var tillbaka i fotbollsträning endast tio dagar senare. Utvecklingen fortsatte sedan i samma raska tempo.

– När Ola var sex veckor åkte vi i väg på ett VM för klubblag i Nice. Då ville jag gärna åka med, men hade ett läkarbesök. Då gick jag på det, och sedan flög jag ner efter det. Det var för långt för att åka buss. Sedan rullade det på, säger Åhman.

Karin Åhman i dag. Bild: Privat
Karin Åhman i dag. Bild: Privat

Ja, det gjorde det. Trots att Åhman hade ett jobb och var nybliven mamma, samtidigt som hon idrottade på elitnivå. Det tackar hon människorna i sin närhet mycket för.

– Det går säkert bra att klara sig själv, men jag har haft stöttning från mina nära och kära. Sedan har jag haft stöttning inom mitt idrottsliv. Lagkamrater som burit vagn och blöjor, medan man själv gått och knutit skorna, säger hon.

LÄS MER: Riksidrottsförbundet: ”De hamnar utanför de sociala skyddsnäten”

”Tror att man kommit så långt med jämställd”

Att få allting att fungera var dock inte alltid det lättaste. Att ha ett barn i familjen gör livet spännande.

– Det är det man har snurrat runt på. Att man har haft stöd och en vinnarskalle. Man ville vara med och komma tillbaka. Samtidigt hade man det i bakhuvudet att det är Ola som kommer först. Om det är någonting annat som händer får man stiga av helt enkelt. Jag kan bara prata om mig personligen, men det utvecklade mig enormt som fotbollsspelare. Efteråt var man också medveten om att man kunde vara jättevältränad och aldrig haft några skador, men om Ola var sjuk fick man se till att vara hemma. Man blev ju nummer två där, säger Åhman.

Karin Åhman, Pia Sundhage och och Anna Svenjeby efter Sveriges EM-guld 1984. Bild: BILDBYRÅN
Karin Åhman, Pia Sundhage och och Anna Svenjeby efter Sveriges EM-guld 1984. Bild: BILDBYRÅN

Åhman funderade på att sluta när Ola kom till världen. Hon hade sina meriter, sin utbildning och sitt jobb. Åhman valde dock att fortsätta, och kunde därför vara med och vinna EM-guld 1984. I dag är hon 63 år gammal och jobbar som vårdenhetschef och sektionschef på barnsjukhuset. Många år har gått sedan hon var 26 och gravid – men Åhman anser att inte tillräckligt mycket har hänt för att förbättra situationen för gravida kvinnor som idrottar.

– När jag läser dessa artiklar om Elin Rubensson och Jamina Roberts tänker jag: hur mycket har det gått framåt egentligen? Inte så mycket. Vi är ungefär på samma ställe och stampar med de här ekonomiska ersättningarna, säger hon.

– Jag tycker att det är viktigt för mig att det finns en debatt. Man tror att man kommit så långt med jämställdhet inom idrotten, men ibland känns det som att vi inte kommit någonstans. Det finns jättemånga saker man kan diskutera och jämföra. Det handlar inte om att jämföra med publicitet, utan det handlar om att lyfta vad tjejer gör, och vad vi redan har gjort. Man hoppas ändå att man har varit med och lagt grunden för att det ska bli bättre, säger Karin Åhman.

LÄS MER: Erica Jarder tappade sponsorerna när hon blev mamma

LÄS MER: Ingen gravidpolicy på plats – trots att fack och klubbar är överens

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.