Kapten Eriksson poängräddare: ”Bästa jag sett från honom”

Sebastian Eriksson har fått en kaptensbindel – och blivit bättre än på många år. – Jag är stolt över mig själva att det går så bra, säger han.

ANNONS
|

Sedan återkomsten från proffsäventyret i italienska Cagliari har Sebastian Eriksson stundtals kämpat med formen. Han har fått spela vänsterback och vänstermittfältare, bänkats och ifrågasatts. Men Jörgen Lennartsson ersattes av Alf Westerberg och Sebastian Eriksson förärades med kaptensbindeln har något hänt. Borta är de yvigt irriterade gesterna, de bortslagna krossbollarna och det moloket hängande huvudet. Den senaste månaden har Sebastian Eriksson visat varför han en gång i tiden var en man för landslaget.

– Strålande, strålande.

Orden är Alf Westerbergs. Han skakar gillande på huvudet där han sitter på podiet i pressrummet efter matchen mot Malmö. Sebastian Eriksson har en knapp halvtimme tidigare nickat in 2–2 och firat med en hög tillresta Blåvitt-fans. Ett av Westerbergs första drag som huvudtränare för klubben blev att utse Åsebro-fostrade Eriksson till lagkapten i Mattias Bjärsmyrs ställe. Han har inte ångrat valet.

ANNONS

– Jag vågade inte hoppas att det skulle se såhär bra ut. Jag var ganska trygg i att han skulle ta en ledarroll i den här gruppen. Att han däremot har lyft sitt spel på det här sättet… jag har inte en helhetsbild av honom innan han lämnade för Italien, men det här är definitivt det bästa jag har sett från honom sedan han kom hem, säger han.

Sebastian Eriksson pustar ut. Han är nyduschad men adrenalinet efter det poänggivande målet har knappt hunnit lämnat kroppen.

– Det hände mycket i dag. Det var utvisningar, straffar, de vände och vi vände tillbaka, det var slag på käften och det var roligt. Man blir lite tom såhär efteråt, säger han med sin karaktäristiskt hesa efter-matchen röst.

Söndagens kvittering var inte lika snygg som långskottet mot Häcken förra helgen, men poängen den gav var minst lika viktig. Assisterad av Sören Rieks nickade 28-åringen bollen i nät framför en extatiskt bortaklack – som Eriksson sedan blev en del av när delar av klacken i målfirande hamnade på gräset bakom Johan Dahlins mål.

–Det blev lite bromance. De blev lika glada som jag. Det var skönt att få göra det målet. Det var skönt för hela föreningen, vi har haft det tufft mot Malmö de sista åren. Det var skönt för oss, för ledarna och inte minst för fansen

ANNONS

Hur bra känner du dig just nu?

–Jag mår bra och jag trivs i min roll. Det är väldigt kul att spela fotboll. Jag har kämpat hårt i 2,5 år sedan jag kom hem och det har gått upp och ner… mest neråt. Så jag är väldigt glad och stolt över mig själv att det går så bra. Jag vet varför och vad som ligger bakom. Jag vet vad jag behöver göra för att fortsätta såhär.

Hur mycket har din nya roll som kapten påverkat din form?

– Det är svårt att svara på när man är mitt i det, men det är klart att det syns på mig att jag har hittat ett annat lugn och en mognad som människa och spelare. Men det är inte bara jag utan vi har en tajt och bra grupp som jobbar för varandra.

ANNONS