Kaotiska scener – tusentals vill se Maradonas kista

Tusentals argentinare vill se Maradonas kista en sista gång. Vilket ledde till kaotiska scener och polisingripande utanför presidentpalatset i huvudstaden Buenos Aires.

ANNONS
|

Diego Armando Maradona dog 60 år gammal under onsdagen och sörjs av en hel värld.

Till följd av legendarens bortgång har Argentinas president Alberto Fernández utlyst tre dagars landssorg.

– Han var en som nuddade himlen med sina händer men aldrig tog sina fötter från marken, sa presidenten efter beskedet om legendarens död.

Alberto Fernandez ska även ha erbjudit Maradonas familj en begravningsceremonin i regeringshuset.

LÄS MER:Se hyllningarna från världen – till Maradona

Maradonas kista, insvept i den argentinska flaggan och tröja nummer 10, anlände på onsdagen till presidentpalatset i Buenos Aires, där den argentinske fotbollslegendaren ska ligga på lit de parade och ceremonin öppnade tidigt på torsdagsmorgonen.

ANNONS

Snart hade tusentals argentinare samlats för att se kistan en sista gång och ta farväl av landshjälten. Enligt TT räknar en del bedömare med att det blir totalt en miljon människor som kommer till kistan för att ta farväl av legendaren.

Folksamlingen har dock lett till kaotiska scener där bilder visar hur folkmassan trängs och faller över kravallstängsel. På bilder kan man även se hur kravallutrustad polis försöker hålla tillbaka folkmassorna.

LÄS MER:Advokaten vill att Maradonas död utreds

Det har väckts kritik mot att det inte hålls avstånd i folkmassan under rådande pandemi.

– Du bara måste vara här, det finns inte en chans att det inte skulle ske. På något sätt är det här också Maradona, att bryta mot reglerna. Argentina är Maradona och Maradona är Argentina, med allt det goda och allt det onda, sa Marcelo Gades, en av de sörjande, enligt TT.

Enligt nyhetsbyrån AP har uppstått konfrontationer mellan folkmassorna och den polisstyrka som är på plats för att upprätthålla ordningen.

På torsdagseftermiddagen försökte polisen med avspärrningar stoppa folkmassan och använde både tårgas och sköt gummikulor, samtidigt som vissa fans lyckades ta sig in i presidentpalatset via det som var tänkt som utgången för de sörjande. Då flyttades Maradonas kista flyttades till ett annat rum i presidentpalatset, det skriver TT.

ANNONS

I klipp från platsen ser det även ut att kastas föremål mot polisen.

LÄS MER:Villas-Boas förslag: Pensionera nummer 10 – i alla lag

Inuti presidentpalatset är det desto mer lugnt. I en livsändning från Reuters kan man se hur fans går förbi kistan stillsamt för att ta farväl. Vissa applåderar en sista gång, medans andra gör korstecknet över bröstet för att be för Maradona.

I sändningen kan man se hur fans kastar rosor mot kistan, och hur souvenirer i form av matchtröjor och halsdukar kastats över avspärrningen mot kistan.

LÄS MER:Kalle Corneliusson bar Maradonas tröjnummer i Napoli

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS