Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Bildbyrån
Bild: Bildbyrån

Kamp om anfallsplatsen – vilket blir Gerhardssons val

Stina Blackstenius startade den första matchen. Anna Anvegård den andra. Vem som får chansen längst fram mot USA?
– Jag har fått förtroende nu – och vill gärna fortsätta få det, säger Anna Anvegård.

Sofia Jakobsson, Stina Blackstenius och Fridolina Rolfö var den svenska anfallstrion i premiären mot Chile.

Mot Thailand var det bara Rolfö kvar, som då i stället fick sällskap av Lina Hurtig och Anna Anvegård.

Den senare var involverad i mycket under matchen och framför allt i den första halvleken, men fick ändå lämna sin första VM-match från start utan mål.

– Första halvlek kändes bra, då fick jag mycket boll och skapade många lägen och kom till några lägen själv. Sedan i andra kom jag inte riktigt in i halvleken, men då var det tur att andra gjorde det bra, säger Anvegård, som berättar att det fanns en hel del nerver för egen del innan matchen.

LÄS MER: Lindahl om den förändrade jargongen i blågult

– Det var jättekul att få förtroendet, men jag var rätt nervös när skulle sova kvällen innan och under matchdagen, men det släppte när matchen väl började.

"Kom hit för att spela"

Inför turneringen sågs Stina Blackstenius som det givna valet som central anfallare i Peter Gerhardssons lag, men 23-åringen hade en tung öppningsmatch mot Chile och efter att Anvegård fick chansen mot Thailand känns det mer öppet när det gäller vem som får chansen att starta längst fram i gruppfinalen mot USA.

LÄS MER: Erikssons syrliga passning: "Var väl en bänkspelare som sa det?"

Och även om valet av Blackstenius kanske är det som ligger närmast till hands trots allt så har Anvegård, som utöver startmatchen mot Thailand också fick hoppa in mot Chile, inte släppt förhoppningarna om att återigen finnas med i Gerhardssons startelva.

– Varje minut man får spela är superkul. Men jag åkte inte hit för att se och lära utan jag ville bidra. Det har känts okej på träningarna och det är jättekul att man har fått förtroendet. Så man får hoppas att man får det ännu mer framöver, säger mästerskapsdebutanten.

Tycker du att din insats i Thailandsmatchen stärkte dina aktier?

– Första halvlek, absolut. Sedan är jag som sagt inte jättenöjd med andra halvlek. Och det är klart, lyckas man inte göra något mål så finns de tankarna också. Vi får se. Men oavsett vem som spelar däruppe mot USA så kommer den att göra det bra.

"Hoppas det ska lossna"

Hur tror du själv att dina egenskaper skulle passa mot det lag som USA är?

– Svårt att säga. Min spelstil är att jag gärna vill ha bollen i spelyta tre, rättvänd och slänga in lite bollar. Sedan har jag gjort mycket mål tidigare och hoppas att det ska lossna, och det får gärna göra det inför USA.

LÄS MER: "De är där de förväntades – ändå känner jag oro"

Om det blir startplats eller ej återstår att se, vad Anvegård är mer säker på är att svenskorna kommer att få slita för att rubba världsmästaren.

– USA är typ världens bästa lag. Det är viktigt att vi är noggranna i allt vi gör. Offensivt och defensivt. Defensiven kommer ställas på helt andra prov än tidigare. Nu gjorde Thailand ett mål och de gjorde det jättebra där, men det går nästan inte att jämföra. Det kommer att bli en mycket tuffare match.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.