Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Källström om Zlatans makt i landslaget: "Bestämde över alla"

I sitt sommarprat i P1 berättar Kim Källström om maktordningen som gäller i det svenska herrlandslaget. – Zlatan bestämde över sig själv, laget, ledarna och förbundet, säger Källström.

Precis som Zlatan Ibrahimovic gjorde Kim Källström sitt sista landslagsuppdrag i och med EM.

Landslagsikonens sommarprat sändes i P1 på söndagen, och där beskriver han hur maktordningen ser ut i landslaget, en maktordning som alla måste underkasta sig.
– Ju bättre du är på att spela, desto mer har du att säga till om. I landslaget hade vi Zlatan. Den kanske bästa svenska fotbollsspelaren genom alla tider. Han bestämde över sig själv, laget, ledarna och förbundet, säger Källström och fortsätter:

– Följer du inte ledaren så fasar du ut dig själv. Det är politiskt självmord att köra solo mot ledaren. Gruppen kommer stöta ut dig tydligt eller frysa ut dig sakta. Men ut, det åker du

Han hyllar samtidigt lagkaptenen för hur han betedde sig i kontakten med gruppen.
– Han kan maktens spel. Han är en mästare i omklädningsrummet och på träningarna. Ville jag föreslå en ny hörnvariant var det honom man frågade, säger Källström.

"Viktigaste få till en bra selfie"

EM-slutspelet var Källströms femte mästerskap med landslaget, men när avancemanget till turneringen var klart i och med playoff-vinsten mot Danmark upplevde 33-åringen ett omklädningsrum som han inte kände igen från tidigare år.

– Jag ville bara sitta och njuta av stunden, känna lättnaden i kroppen där ångesten just lämnat. Men mitt omklädningsrum var upplöst. Att gå runt i bara shorts och bara banka i varandras ryggar var förbi. Min tid var en annan. Jag var bland det gamla. Något annat hade tagit befälet, säger Källström.

Han poängterar att den nya jargongen i landslaget inte var hans grej, men att han varken hyllar eller fördömer den.

– Det viktigaste för mina nya kamrater var att få till en bra selfie och misskreditera Danmark och hylla sig själva. Det heter förändring. Samhället förändras, och fotbollen förändras. Allt måste förändras för att fortsätta leva. Hade det varit som förr hade det garanterat inte blivit bättre.

Blir tv-expert

Källström avslöjar också att han kommer jobba som expert under Kanal 5:s landslagssändningar i höst. Samtidigt kommer han fortsätta med klubblagskarriären.

– Jag tänker inte bindas fast i det förgångna. Jag kan bara konstatera att jag ser nya tider. Och jag gillar det, säger 33-åringen.