Juventus mästare i Champions League 1996 – så gick det sedan för stjärnorna

ANNONS
|

Det krävdes straffar för att skilja Juventus och det regerande mästarlaget Ajax i Champions League-finalen 1996. Edgar Davids och Sonny Silooy missade varsin straff, samtidigt som Juves spelare var skoningslösa från elvameterspunkten.

Juventus har vunnit Serie A 34 gånger (tvåan Milan har 18 titlar), men i de europeiska cuperna har det gått trögare. Klubben från Turinhar bara vunnit Champions League två gånger, och frågan är vad som gjorde att laget lyckades vinna Europas finaste klubblagsturnering 1996?

Mittfältarna blev managers

Förutom att truppen var sprängfylld med talang är en delförklaring att mästarlaget innehöll flerasmarta vinnarskallar, somi dag Europas mest respekterade coacher.

Tre av tre mittfältaresom startade finalen har just nu stora tränaruppdrag. Och flera av de andra stjärnorna i laget har haft tunga managerjobb.

ANNONS

Självmordsförsök och fängelsestraff

Tyvärr har det inte gått lika bra föralla som var med och fixade CL-titeln 1996. Två av spelarna som gjorde mål i straffläggningen har fått stora rubriker efter karriären – av anledningar de inte hade önskat.

I juni 2006 försökteGianluca Pessotto ta sitt liv genom att hoppa från en balkong. Den före detta landslagsmannen föll 15 meter innan han han landade på en bil. Ytterbackenöverlevde mirakulöst och lyckades sedan komma tillbaka till Juventus, där han framförallt har jobbat med klubbens ungdomslag.

En av spelarna i 96-lagetlever i dag ett liv långt ifrån glamour och fotbollens finrum. Anfallaren, som skickade in Juves tredje straff i finalen, sitter av ett längre fängelsestraff. Åklagaren yrkade på 24 år, men han dömdes till åtta. I bildspelet högst upp i artikeln finns mer om den skandalen – samt hur det gick för deandra spelarna iJuventus mästarlag.

Här är fler klassiska mästarlag i Champions League:

LÄS OCKSÅ:Dortmund vann Champions League 1997 – skrällde mot Juventus

LÄS OCKSÅ:Manchester United vann CL 1999 – efter tidernas snabbaste finalvändning

LÄS OCKSÅ:Kluivert avgjorde finalen – sedan splittrades Ajax mästarlag

ANNONS