Juve kan slå sig för bröstet

ANNONS
|

Det har stormat i Serie A under 2000-talet. När skandalen som kom att kallas ”Calciopoli” uppdagades 2006 bröts Juventus herravälde över den italienska fotbollen. ”La Vecchia Signora” (Den gamla damen) är den mest framgångsrika klubben i Italiens historia och skadeglädjen var illa dold från konkurrenterna. De största utmanarna – Milan och Inter – tog också över som topplag medan Turinklubben fick börja om i Serie B.

Nu, sex år senare har Juventus tagit tillbaka sin plats på den italienska tronen. Med Giovanni Trapattoni som tränare i början av 80-talet och Marcello Lippi som dito på 90-talet – var Juventus en maktfaktor i hela Europa. Nu hoppas fansen på ännu en storhetstid.

ANNONS

Förra säsongen lyckades laget gå igenom hela ligaspelet utan en enda förlust. Efter sommaren har det fortsatt i samma stil och inte ens att lagets tränare, Antonio Conte avtjänar en fyra månader lång avstängning för att ha ”fixat” matcher, har fått Juventus ur balans.

Före den nuvarande säsongen fanns en oro i Turin över att laget inte värvade någon riktigt världsklassanfallare. Under sommaren ryckte klubben i spelare som Carlos Tevez och Robin van Persie men utan framgång.

Men i lördags för exakt en vecka sedan visade ”Bianconeri” att man med eller utan en ny striker är tillbaka på toppen för att stanna.

Utmanaren Napoli – dittills också obesegrat – kom på besök till Turin och Juventus Stadium. Den syditalienska klubben höll ut, i 80 minuter. Två minuter senare stod det 2–0 till hemmalaget och efter slutsignalen var det Juve som tagit kommandot om Serie A.

–Jag hör hela tiden folk som pratar om toppspelare men vad vi borde prata om är ett topplag. Laget är Juventus sanna styrka, säger klubbens sportchef Giuseppe Marotta.

Han har en poäng. Likt Manchester United i England har Juventus alltid haft en förmåga att vinna matcher – ofta till synes på grund av att det ”bara är så”. En lagmaskin som inte sällan väntar till matchens slutminuter med att avgöra. Just nu finns ingenting som tyder på att någon av konkurrenterna kan hindra Juve från att ta sin andra raka ligatitel.

ANNONS

–Det här laget har bara förlorat en gång på våra 55 senaste matcher. Vi har just nu spelat 47 raka matcher utan förlust i ligan. Vi leder Serie A och har seriens bästa anfall och bästa försvar, säger Giuseppe Marotta blygsamt.

Källor: Radio Rai, thestar.com, goal.com.

ANNONS