Justitieministern begär möte med Svenska fotbollförbundet

Derbyt mellan Djurgården och AIK slutade i skandalscener. Nu begär justitieminister Gunnar Strömmer (M) möte med Svenska fotbollförbundet.
– Jag vet att Fotbollssverige tar starkt avstånd från allt detta, säger Strömmer.

ANNONS
|

Med minuter kvar av Stockholmsderbyt mellan Djurgården och AIK på söndagen kastade personer från AIK-klacken in bengaler på planen och bangers smällde av inne på Tele2 arena. Spelarna tvingades lämna planen och poliser med hundar gick in för att förhindra personer från att storma planen.

En timme senare återupptogs matchen, som Djurgården vann med 1–0.

Efter skandalscenerna kallar nu justitieminister Gunnar Strömmer (M) Svenska fotbollförbundet på till möte.

– Jag vet att Fotbollssverige tar starkt avstånd från allt detta. Arrangörerna, alltså varje enskild klubb, har naturligtvis yttersta ansvaret. Men det är också en angelägenhet för hela Sverige och politiken att gemensamt göra vad vi kan för att trycka tillbaka det här, säger Strömmer.

ANNONS

Han fortsätter:

– För varje polis som måste bevaka de här ligisterna är en mindre polis som är ute och bekämpar gängkriminaliteten. Det är en realitet. Jag ser fram emot att träffa företrädare för Svenska fotbollförbundet, ta del av hur de jobbar med säkerhetsfrågorna på bredden men också för att få ett utbyte från dem – krävs det mer från politiken sida för att få bukt med de här utomordentligt allvarliga händelserna.

SVT skriver att Svenska fotbollförbundet tillsätter en haverikommission efter söndagens derby.

Vilket är det största problemet som regeringen hoppas komma åt med en säkerhetsgenomlysning?

– Det stora problemet är väl alldeles uppenbart – vi kan inte ha ligister som springer runt på våra läktare och ägnar sig åt vandalism, skapar kaos, hotar säkerheten och tryggheten för vanliga medborgare som går och kollar på fotboll eller andra stora idrottsevenemang, säger Strömmer.

Är du nöjd med hur polisen jobbar med de här frågorna?

– Det är inte polisen som är det stora problemet. Det är ligisterna som lever rövare på läktarna. Det finns säkert möjligheter att förbättra polisens insatser men vi ska börja ta reda på hur Fotbollssverige jobbar med frågorna och se hur staten ska bidra på ett effektivare sätt.

ANNONS

LÄS MER:Polisen utreder derbyt som våldsamt upplopp

LÄS MER:Skandalscener i derbyt – bengaler kastas in på planen

LÄS MER:Manuel Lindberg slutar som vd för AIK Fotboll

LÄS MER:Niklas Strömstedt rasar efter skandalscenerna: ”Stäng av dem på livstid”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS