Jubel hos Mats Enquist och klubbarna efter FHM:s öppning i publikfrågan

Om inte smittläget försämras blir det publik när fotbollsserierna har premiär andra helgen i april. Mats Enquist, generalsekreterare för Svensk Elitfotboll, har svårt att sätta ord på känslorna efter att ha tagit del av nyheten.
– Jag lyfte nog ett par meter från stolen, säger han.

ANNONS
|

På tisdagen kommunicerade idrottsminister Amanda Lind (MP) en nyhet som får fotbolls-Sverige att hoppas. Om smittläget inte försämras kommande 30 dagar så är planen att det blir publik på arenorna helgen 10-11 april, då allsvenskan och superettan kickar igång.

Det föreslår Folkhälsomyndigheten.

– De har föreslagit en trappa där man kan anpassa nivån på hur många som kan tas in i en publik, beroende på smittläget. Jag tror att alla ser framför sig att det kommer att bli en stegvis återöppning. Där föreslår Folkhälsomyndigheten att ett första steg ska kunna tas 11 april om smittläget inte försämras, sa Lind till GP.

ANNONS

Öppningen i publikfrågan mottas med enorm glädje hos Mats Enquist, generalsekreterare för Svensk Elitfotboll.

– Jag lyfte nog ett par meter från stolen när jag såg nyheten, säger han och skrattar.

LÄS MER:Amanda Lind: Publik vid allsvenska starten

Även om ingenting är definitivt, att saker och ting mycket väl kan komma att ändras, så menar han att det är information från FHM som skänker hopp. För Sef och alla som engagerar sig i svensk fotboll.

– Vi är många som har ställt upp. Både supportrarna, klubbarna och alla andra i fotbollen har tagit pandemin på stort allvar och visat att vi har respekt för det. Det är så roligt för alla supportrar som har stått där och ställt upp. Jag är verkligen glad för allas skull.

Han fortsätter:

– Sedan är vi inte vid en full öppning än, men vi får ta steg framåt. Om folk förstod hur mycket fotbollen betyder för människor som sitter i ensamhet och har det tufft. Man har kanske fotbollen som sin största glädje i livet, då tror jag man börjar ana vilken glädje det är att vi kan ta steg framåt.

I vilken omfattning öppningen för publik blir är än så länge oklart. Men redan på fredag är ett möte inplanerat med FHM.

ANNONS

– Det blir nästa steg som blir väldigt intressant. Vad får man göra? Vad kan vi göra? Det ska bli jättekul att titta framåt och se vad vi kan göra för någonting.

Svensk Elitfotboll har tillsammans med klubbarna sedan tidigare tagit fram en öppningsplan när det gäller evenemang med publik på arenorna, en plan utifrån tre olika scenarion. Kategoriserad genom A, B och C. Där scenario A, enkelt sammanfattat, är mest åtstramat när det gäller publik – medan skyddsnivå C innebär mer publik.

– Utifrån dagens smittskyddsläge är vi i alla fall trygga med, både medicinskt och organisatoriskt, att vi skulle kunna ha skyddsnivå A. Men den diskussionen får vi som sagt ta med Folkhälsomyndigheten. Vi får ta en meter i taget just nu.

IFK Göteborgs Mats Engström: ”Varit en jättefin present”

Tisdagens kommuniké från Lind är såklart glädjande för klubbarna och givetvis också hos IFK Göteborg där en själaglad Mats Engström, ordförande i Blåvitt, svarade i telefon när GP ringde.

– Ja! Det var ju glädjande. Sef har haft en väldigt ambitiös plan för en öppning och har fört en bra dialog med Folkhälsomyndigheten och övriga relevanta myndigheter för att komma framåt. Det är glädjande för alla oss fotbollsälskare och är nog viktigt för att vi ska komma igång.

ANNONS

Hur påverkar detta IFK Göteborg och ert sätt att jobba?

– Vi försöker titta på en helhetslösning där vi inte bara tar hänsyn till det som Sef pratar om när det gäller en viss procent av en arena. Vi tittar även på de större delarna som hur vi ska ta in och släppa ut folk och hur det ser ut under matchens gång. Men vi ska inte ropa hej ännu även om det hade varit en jättefin present till hela svenska folket om det går att göra detta framöver.

Har ni tittat på att spela på ”stora” Ullevi?

– Den möjligheten finns. Vi har ett bra samarbete med Got Event och tittar på alla möjligheter och alla verktyg man kan tänkas ha och som kan fungera på ett smittsäkert sätt – det är viktigt att tillägga. Nu hoppas vi att vi inte når den tredje vågen. Det är viktigt att vi alla hjälper till så vi verkligen kan öppna upp successivt.

Även hos Öis, som spelar superettan-premiär på hemmaplan den 11 april, är det såklart mungiporna uppåt.

– För några veckor sedan var jag väldigt positiv och vi fick positiva indikationer, sedan ökade smittspridningen igen och man kände i efterhand att det kanske återigen var lite naivt att tro och hoppas, men det är klart att den här nyheten kom som ett oerhört positivt inslag just nu, säger Öis klubbchef Niklas Allbäck.

ANNONS

Han fortsätter:

– Så nu är det bara hålla tummarna och vänta på ett definitivt besked. Det hade varit helt fantastiskt om vi redan i en premiär hade kunnat spela med publik.

Öis och Gais öppnar för Ullevi-flytt

Jonas Andersson, ordförande i Gais, tar vid.

– Det här är våra supportrar verkligen värda, om de får möjlighet att gå på match. Det kommer såklart vara i den lilla skalan men all publik är välkommen. Sedan är det en månad kvar. Jag vågar absolut inte ta ut någonting i förskott, säger han.

Grönsvart spelar sin hemmapremiär den 17 april. Jonas Andersson berättar att det inte är säkert att den matchen spelas på Gamla Ullevi då gräsmattan där kan komma att sparas inför stundande Champions League-final.

Ullevi är därmed ett hett spår.

– Är det procentandel på arenakapacitet som man får släppa in så blir plötsligt Ullevi mer intressant än Bravida arena. Gräset på Ullevi är också mer intressant än plasten på Bravida. Det är saker som vi får väga in om det blir aktuellt i sammanhanget.

Niklas Allbäck berättar att även Öis har diskuterat Ullevi som ett tänkbart alternativ som spelplats för premiären.

– Det har varit uppe på tapeten. Det är något vi är positiva till om det skulle medföra att vi kan ta in fler personer på arenan. Sedan återigen, det viktigaste är att vi kan arrangera smittsäkra evenemang – och det är vår fulla övertygelse att vi kan.

ANNONS

– Men absolut, det kan landa på Ullevi. Vi stänger inga dörrar som det är nu.

BK Häcken och deras klubbchef Marcus Jodin var även de lättade över den signal som skickats från Amanda Lind.

– Vi är inte där än men det är ett besked som andas hopp och som ger oss ljuset där framme. Fotbollen är så viktig för så många människor och den är viktig för idrotten i Sverige, säger Jodin som även säger att han tror att detta kommer att påverka klubbarnas intäktsströmmar positivt.

– Det blir helt plötsligt mer greppbart att till exempel köpa ett årskort och vara beredd att investera i det.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS