Carlos Strandberg och Simon Gustafson - två spelare som tillhör framtiden inom svensk fotboll.
Carlos Strandberg och Simon Gustafson - två spelare som tillhör framtiden inom svensk fotboll.

Jonson: I derbyt är det framtiden vi ser

ANNONS
|

Vårens sista omgång väntar på måndagskvällen och så här i skolavslutningstider blandas känslorna mellan förhoppningen om en ljusnande framtid och ledsamheten över vägar som skiljs åt. Att flera av spelarna som går in på Gamla Ullevi har en ljus framtid vet vi och sannolikheten till att vi får ta avsked av ett par av dem ganska snart är stor.

Därför spelar det ingen roll att vi tagit steget in i VM-månaden, längtan efter fotboll sträcker sig inte längre än till måndag kväll. Mikael Stahre höll något slags brandtal för sina spelare innan de avslutade söndagens träning och IFK-tränaren har rätt – på måndagskvällen finns ingenting att spara på där ute.

ANNONS

Det kallas ett avslut på vårsäsongen men jag använder hellre avstamp inför fortsättningen. Häcken och IFK Göteborg står efter elva omgångar på samma plattform men de har använt olika vägar för att ta sig dit. Häcken har beundrats för sin offensiva kreativitet, sitt mod och sin spelförståelse – och har på Gustafsonskt sätt lekt sig fram till nya nivåer. Måndagskvällens motståndartränares kommentar om Häcken är troligen de ord Peter Gerhardsson arbetat i fem år för att få höra: "De har en offensiv touch som identitet och dna."

Vad IFK Göteborg har för dna vet vi sedan länge, men i vår har den testats och ifrågasatts, både för sin kvalitet och mentalitet. IFK svarade med 35 minuter mot Norrköping som var bland det bästa vi sett i allsvenskan i år. Stahre har inte kunnat spela med sitt bästa lag i en enda match men har ändå känning på toppen av tabellen. Tiden tas i mål och just nu talar tiden för Blåvitt.

Vad som blir av den ljusnande framtid vi i dagarna sjunger om, är vi lyckligt omedvetna om. Det vi vet är att vi redan på måndagskvällen får se två formtoppade lag med individuella och kollektiva kvaliteter nog för att väcka hopp i svensk fotboll, efter en landslagsvecka som påmint om varför blågult inte reser över Atlanten i sommar.

ANNONS

Vi kommer att få se bättre fotboll, snyggare mål och mer glimrande stjärnor den närmaste månaden. Men vi kommer inte att få tillfälle att njuta av Sam Larsson, Simon Gustafson, Lasse Vibe, Moestafa El Kabir, Jakob Johansson, Carlos Strandberg, Ludwig Augustinsson, Walid Atta, Robin Söder, Oscar Lewicki. Spelare som vet att deras framtid är ljus och att den är någon annanstans än här. Men som vet att det är här, på måndag kväll, de måste prestera för att vandra vidare på vägen.

ANNONS