Jonas Lundén var den som gav tränaren Thomas Askebrand det dystra beskedet på tisdagen.
Jonas Lundén var den som gav tränaren Thomas Askebrand det dystra beskedet på tisdagen.

Jonson: Förtroendet var förbrukat hos alla

ANNONS
|

Har du energi för att fortsätta? "Ja, för fan." Känner du spelarnas och klubbledningens förtroende? "Definitivt."

Hade jag bara läst de utskrivna citaten efter förlusten mot Östersund hade jag kanske trott på orden. Jag är helt övertygad om att Thomas Askebrand själv tror på dem. Men när munnen fortfarande kan formas utifrån hjärnans önskan så speglar ögonen vad hjärtat säger.

Det finns många saker som skiljer sig åt, men det finns också vissa likheter mellan när Alexander Axén fick gå för två år sedan och när nu Thomas Askebrand lämnar Gais. Den inre vetskapen om att du kan reda ut situationen men de yttre omständigheterna som suger ut all energi och förmåga att fatta rätt beslut. Tunnelseendet. Ensamheten. Syndabocksrollen.

ANNONS

Tisdagens besked var väntat. Det var supportrarna som skrek högst på Gamla Ullevi i måndags men är budskapet så entydigt räcker det att viskas fram. Spelarnas och klubbledningens sätt att ta händerna från sin tränare i kommentarerna efter förlusten kunde bara leda till en utgång.

Har den formella ledaren inte det informella mandatet att leda gruppen blir skadade anfallare bara en mental livlina att klamra sig fast i. Thomas Askebrand hade förbrukat sitt förtroende. Hos spelare, supportrar, sponsorer. Och till slut hos klubbledningen.

En person ger inte en högpresterande grupp men att en person försvinner kan göra det. Att sparka en tränare gör alltid ont för det skadar en människa, men det finns lägen där alternativet gör ondare. Gais har haft oflyt med skador under våren men det är en förenklad slutsats av det här lagets prestationer. Sedan sommaruppehållet i fjol har de spelat 25 matcher med tabellraden 6–7–12. Askebrand har inte lyckats sätta en organisation, han har inte hittat sin spelidé och han har inte hittat hur han bäst ska placera sina spelare.

Medan Gais som klubb ägnat de senaste 1,5 åren åt att förstärka den grönsvarta identiteten för att överleva har elitlaget på planen totalt tappat bort sin identitet. En del i det är att Thomas Askebrand har lyssnat på för många i stället för på sig själv. Till slut gjorde det att ingen lyssnade på honom.

ANNONS

Den viktigaste egenskapen hans ersättare behöver är därför tydlighet. Fotbollsmässigt handlar det om att ta ett steg tillbaka, sätta grunderna i försvarsspel och i anfallsspel.

För spelarna handlar det om att ta ett steg fram. Nu är det upp till dem att visa att det här var rätt lösning.

ANNONS