Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jonas Olsson, tf sportchef i IFK Göteborg efter Mats Gren.

Jonas Olsson om nya sportchefsrollen

Akademiansvarige Jonas Olsson blir tillfällig sportchef resten av säsongen. Det var en av förändringarna IFK Göteborg presenterade på onsdagsmorgonen.
– Nu är varje match livsviktig, säger han.

Under tisdag eftermiddag träffade Jonas Olsson IFK Göteborgs ledning. Han visste inte vilken fråga ledningen skulle ställa – men väl på mötet kom frågeställningen: Ville han bli tillförordnad sportchef i föreningen?

– IFK är min förening. Jag vet vad det innebär att befinna sig i en sån här situation och ber klubben mig om den här tjänsten då ställer jag upp. Om IFK Göteborg ber mig om det så räknar jag med att de har sonderat ut vad som är bäst för klubben. Tycker de att jag är bäst för klubben i den här situationen så ställer jag upp, säger han.

LÄS MER: "Bytet av sportchef var ofrånkomligt"

Hur har de senaste dygnen varit för dig?

– Det har varit intensivt. Det känns vemodigt eftersom det var Mats Gren som anställde mig som akademiansvarig, vilket jag är väldigt glad för. Jag har inte hunnit prata med Mats själv men jag ska ringa honom så fort presskonferensen är klar här.

Vad blir dina viktigaste uppgifter nu?

– Jag ska stötta tränarteamet och hjälpa dem på bästa sätt. Jag ska finnas till hands. Vi får ta en match i taget, det är klyschigt, men där vi är. Det handlar om att få spelarna att göra saker varje spelare känner sig trygg med. Utgångsläget kunde varit mycket sämre. Vi är ödmjuka inför situationen.

LÄS MER: Poya Asbaghi om sina nya assisterande tränare

"Viktigaste att stötta spelare"

Vad tror du det ger för omedelbar effekt få in tre nya röster?

– Det är svårt att säga, vi kommer i alla fall med positiv energi in i det här.

LÄS MER: "Jag tror de flesta vet var våra hjärtan finns"

Hur blir det att vara sportchef?

– Jag har jobbat i andra föreningar där jag varit både tränare och mer eller mindre sportchef. Så jag är införstådd med vilket arbete det är. Även om det så klart är en skillnad att vara sportchef och tränare i en liten klubb i Norge kontra att vara det i IFK Göteborg. Det viktigaste är att stötta spelare i förberedelser inför nästa match.

Vad kommer du hinna göra på en månad?

– Det är svårt att säga. Vi får ta dag för dag. Vi får förbereda oss på ett optimalt sätt inför BP-matchen. Det är det vi kan göra nu. Vi kan inte titta på vad som händer om tre-fyra månader, även om det givetvis också finns med i beräkningen. Men det är resultatet här och nu som är det viktigaste.

LÄS MER: "Måste sortera bort olika typer av störningsmoment"

Hur mycket påverkade du beslutet att plocka upp Hannes Stiller och Hjalmar Jonsson från akademin?

– Det är föreningen ihop med Poya som har gjort det. De har fått samma fråga som jag har fått. Det känns bra.

"Har tackat ja för en månad"

Samtidigt som IFK Göteborg nu lägger allt fokus på att säkra det allsvenska kontraktet under de fem återstående matcherna finns också en ny säsong runt hörnet. Hur mycket Jonas Olsson kommer hinna jobba med truppsammansättning och förberedelser inför under den närmsta tiden återstår att se.

– Det är klart att jag bli involverad. Jag får sätta mig in i allt det. Jag vet inte vilka bollar som har satts i rullning. Jag får ta det därifrån, säger han.

Hur kommer arbetet fortgå nu i början?

– Jag fick det här i går eftermiddag. Klubben har försökt hålla det innanför de här väggarna, vilket vi inte lyckats med och sedan var det den här presskonferensen. Jag får sätta mig in mer i vad som behöver göras.

Kan du tänka dig att fortsätta längre än säsongen ut?

– Jag är anställd som akademiansvarig och det trivs jag väldigt bra med. Nu får jag prova på det här. Men jag har inte haft några ambitioner att bli sportchef innan jag fick frågan nu. Jag har tackat ja för en månad och sedan får vi utvärdera det efter det. Jag tänker inte klänga mig kvar. Men om klubben skulle vilja det så får vi ta det då. Det är för långt fram i tiden för att kommentera nu.

Hur mycket kommer du vara involverad i hur det taktiska ser ut på planen?

– Det är upp till Poya. Jag stöttar honom och kommer med mina inspel men det är han som tar ut laget och bestämmer hur IFK Göteborg ska spela fotboll de kommande fem matcherna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.