Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jonas Olsson är för närvarande akademichef i IFK Göteborg. Bild: CARL SANDIN
Jonas Olsson är för närvarande akademichef i IFK Göteborg. Bild: CARL SANDIN

Jonas Olsson om Jakob Johanssons tråkiga avslut

Han tog Jakob Johansson som 17-åring från Trollhättan till IFK Göteborg 2007.
14 år senare har Jonas Olsson fått se den första och största talang han haft som spelare gå i pension. Endast 31 år gammal.

2004-2006 var Jonas Olsson tränare för FC Trollhättan. Under sin period som huvudtränare gav han chansen till en oprövad men talangfull 15-åring – Jakob Johansson.

Två år senare, 2007 blev Jonas Olsson huvudtränare tillsammans med Stefan Rehn och plockade med sig den då 17 år fyllda Jakob Johansson till blåvitt.

Nu drygt 14 år senare samtidigt är Jonas Olsson akademichef i IFK Göteborg. Samtidigt har hans första stora adept i form av Jakob Johansson tvingats lägga skorna på hyllan till följd av sina knäproblem

– Oavsett vem det än är och när man inte själv kan bestämma när man ska sluta är det givetvis alltid tråkigt, säger Jonas Olsson.

När du tog med dig Jakob Johansson från Trollhättan till IFK Göteborg 2007 trodde du att han skulle bli så bra som han blev?

– Där och då tänkte man inte så mycket på det. Han var väldigt duktig när jag hade honom i Trollhättan och han var väl 15 år tror jag när han tog klivet upp till A-laget. När jag och han kom till IFK 2007 var han färdig fysisk nästan redan då. Men jag trodde alltid att han skulle bli bra. Sen kan man väl säga att han alltid gjort sitt yttersta. Han har haft en bra karriär – tyvärr med för mycket skador. Han var väldigt bra i samband med VM-kvalet och det är synd att han inte fick några år till på den nivån. Det är jättetråkigt.

Snackade ni någonting inför eller under hans återkomst till Blåvitt förra året?

– Nej, inte mer än att vi hejat på varandra i lunchrummet när han kom tillbaka och så.

Jonas Olsson och Stefan Rehn ledde IFK Göteborg till deras senaste SM-guld 2007. Bild: LENNART MÅNSSON
Jonas Olsson och Stefan Rehn ledde IFK Göteborg till deras senaste SM-guld 2007. Bild: LENNART MÅNSSON

När du var tränare för IFK Göteborg fick han ofta hård kritik från supporterhåll – hur uppfattade du det inifrån omklädningsrummet?

– Han hade lite samma resa i Trollhättan där han ibland kunde se tung ut men han tog sig igenom på ett bra sätt likt han gjorde i IFK. Sen som tränare får man skita i vad alla andra tycker när man vet lite mer än vad folk på läktarna vet, om man säger så då.

Trots det mentala trycket lyckades Jakob Johansson så småningom motbevisa tvivlarna och trots skadeproblematiken på slutet fick han en fin karriär enligt Jonas Olsson.

– Det är klart, det var säkert jättetufft. Men det var inte han som tog ut laget det var jag och Stefan (Rehn reds anm.). När det går tungt för unga spelare måste man våga satsa på dem och som tränare ta skiten tillsammans med spelaren. Men det är klart det var tufft för Jakob där och då. Sen var det skönt för Jakob att visa hur duktig han var efter att jag och Stefan hade lämnat, att komma utomlands och visa upp sig i landslaget.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.