Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Jonas Erikssons kritik efter huvudskadan: ”Absolut fel”

Österrikes Christoph Baumgartner, 21, fick en smäll mot huvudet i matchen mot Ukraina. Han spelade vidare och gav sitt lag ledningen – innan han byttes ut med en misstänkt huvudskada.
– Med facit i hand är det absolut fel, säger en kritisk Jonas Eriksson i SVT:s studio.

När Österrike och Ukraina möttes i den sista gruppspelsmatchen i EM:s grupp C fick den österrikiske anfallaren Christoph Baumgartner, 21, tidigt i matchen en smäll mot huvudet i en duell straffområdet.

Baumgartner fick vård på planen innan han fortsatte matchen.

– Föredömligt av domaren att blåsa av direkt. Misstänker man en huvudskada ska det blåsas av så fort det bara går och in med hjälp så fort det bara går. Det här är viktigt och kan skapa problem för spelaren, säger SVT:s expert, den förre elitdomaren, Jonas Eriksson.

Gjorde matchens enda mål

En stund senare var det han som gav Österrike ledningen med 1–0. Innan den första halvleken var över tvingades han dock lämna matchen efter att flera gånger ha visat att han hade ont i huvudet.

I paus var Jonas Eriksson kritisk till att Baumgartner fick fortsätta spela efter smällen.

– Med facit i hand är det absolut fel. Det är läkaren som måste ta ansvar och beslut, säger han.

Efter matchen utvecklar Eriksson:

– Självklart har han fått en hjärnskakning av något slag. Jag tycker det är horribelt att han får fortsätta spela. Frågar man en spelare i ett mästerskap vill han alltid spela vidare, där måste läkaren bestämma, de har ett ansvar.

Baumgartners mål blev matchens enda och Österrike vann matchen med 1–0 och är därmed klart för åttondelsfinal som grupptvåa.

LÄS MER: Österrike vann måstematch – bra för Sverige

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.