Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johnny Ekström efter en seger mot England 1986.  Bild: Bildbyrån
Johnny Ekström efter en seger mot England 1986. Bild: Bildbyrån

Johnny Ekström nära att hamna i Barcelona

I slutet av 80-talet var Johnny Ekström en av Europas hetaste anfallare. Nu avslöjar Blåvitt-profilen att han mycket väl kunde ha hamnat i FC Barcelona – om det inte hade varit för Gary Lineker.
– Jag tog ett privatplan till Göteborg, mötte upp på ett hotell och skrev på ett åttaårskontrakt med FC Barcelona, säger han till facktidningen Fastighetsfolket.

Engelsmännen gjorde många svenskar besvikna under lördagen. Kanske gav det Johnny Ekström en tung påminnelse om det som hände sommaren 1986. Då var han nybliven allsvensk skytteligavinnare och hett eftertraktad. I det senaste numret av Fastighetsfolket avslöjar den nuvarande fastighetsskötaren att det var nära att han flyttade till Barcelona.

– Sommaren 1986 trodde jag faktiskt att det var helt klart med FC Barcelona. Vi hade gjort två bra matcher mot dem i Europacupens semifinal och jag var på semester i Norge med mina föräldrar när IFK:s ordförande Gunnar Larsson ringde: ”Du måste komma hem, Barcelona är här och vill ha dig.”, säger Ekström till facktidningen och fortsätter:

– Jag tog ett privatplan till Göteborg, mötte upp på ett hotell och skrev på ett åttaårskontrakt med FC Barcelona. Sedan visade det sig att det fanns en finstilt paragraf om att kontraktet kunde brytas fram till den 1 juli, säger han.

"Då var jag besviken"

Den kom klubben att utnyttja. I Mexiko hade en engelsman vid namn Gary Lineker gjort stor succé. Hans sex mål i mästerskapet fick Barcelona att ändra sig. Det var Lineker klubben ville ha.

– I slutet av juni meddelade de att de ville riva kontraktet med mig. Då var jag besviken.

Det skulle dröja ytterligare 15 år innan en svensk spelade för FC Barcelona. Patrik "Bjärred" Andersson gjorde några skadefyllda säsonger i Katalonien. Sedan dess har både Henrik Larsson och Zlatan Ibrahimovic gjort sejourer i klubben.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.