Allsvensk skyttekung med Häcken 2016 - sedan flytt till Kina. GP träffade John Owoeri när han var på besök i Göteborg. FOTO: Adam Ihse

John Owoeri: "Även du kan bli starboy en dag"

Starboy. För John Owoeri, 30, betyder det där lilla ordet allt.

"Det känns som att John Owoeri alltid ler".

Tanken slår mig när vi möts på en av Göteborgs gator.

Ett snabbt handslag, en vänskaplig kram.

Sedan leendet.

– Det är för att jag är en glad människa, förklarar han kort och konsist när vi har lämnat höstkylan för ett varmt café.

14 mål 2017

Senast vi sågs var i januari.

Owoeri tränade med Häcken på Bravida Arena då, men hade fokus riktat mot den stundande flytten till Kina. Det var nästan klart med Boading Rongda.

Han sa att han skulle dit och "visa att han är skyttekung i allsvenskan". Tio månader senare kan ingen säga att han inte har lyckats. Kanske är det därför han ler den här måndagen.

LÄS MER: Allsvenske skyttekungen till Kina

– Jag har visat dem! Jag gjorde 14 mål under säsongen och då spelade jag inte som anfallare utan som högerytter, säger han som nu är het på transfermarknaden.

Kvar i Boading Rongda kommer han inte bli till nästa säsong. Det står redan klart.

– Eftersom mitt lag åkte ur måste jag lämna. Utländska spelare kan inte spela i tredjeligan. Jag och min agent diskuterar nästa flytt, men jag kommer stanna i Kina.

Den där dagen i januari sa du också att flytten till Kina inte hade något med pengar att göra, stämde det?

– Pengar är okej, men jag tänker inte bara på det. Jag spelar inte fotboll för pengarna utan för att jag älskar sporten. Det är det här jag har valt att göra.

Han döljer dock inte det faktum att han tjänar bra. En årslön på sex miljoner kronor var uppgifterna som cirkulerade när flytten genomfördes. Mycket av det skickar Owoeri hem till familjen i Nigeria.

– Jag jobbar lika mycket för min familj som för mig själv, konstaterar han.

Hashtag starboy

30-åringen, han fyllde jämnt kort efter att vi träffats i januari, är uppvuxen i en liten stad där han tidigt drömde om att flyga till Europa och bli fotbollsproffs.

Han tänker ofta tillbaka på det där. Hur lång vägen har varit och vart han har kommit. Särskilt när han märker sina inlägg på sociala medier med "#starboy".

– Ända sedan jag var ung har jag vetat att jag är en stjärna. Och när jag hashtaggar starboy känner jag att det där är jag. Jag är John, jag är en stjärna, jag kan jobba hårt, jag kan vara vem jag vill. Jag påminner alltid mig själv: "starboy, det är du!". Sedan är det ett sätt att motivera andra att tro på sig själva. Även du kan bli starboy en dag.

Även jag?!

Owoeri brister ut i ett stort gapskratt. Sedan blir han seriös.

– Jag gillar att uppmuntra andra. Få dem att tro på sig själva, oavsett vad de går igenom. 

Var det tufft för dig att växa upp i Nigeria?

– Ja, självklart var det tufft att växa upp i Afrika. Ibland när jag sa till min familj att jag ville spela fotboll sa de: "Tyst, du ska gå i skolan!". Och det är inte lätt att komma till Europa och få spela fotboll. 

Han fortsätter:

– Men jag har jobbat upp en mentalitet att ingen kan stoppa mig. Att ingen kan säga att jag inte kan spela.

Det är det som är starboy.

– Yes, det är starboy. Säger du att du är starboy måste du visa det också. Du måste leverera. Det gör jag. Det är en gåva från Gud.

"Vi har roligt tillsammans"

Owoeris väg från botten till toppen gick i mångt och mycket via Mohammed Abubakari, mittfältaren som nu lämnar Häcken. Det var han som rekommenderade Åtvidaberg att värva Owoeri 2013. Det var han som rekommenderade Häcken att göra samma sak två år senare.

De var lagkamrater i båda klubbarna. Nu är de bästa vänner.

– Jag bor hos honom nu när jag är i Göteborg och hälsar på. Vi har roligt tillsammans, skämtar mycket.

Är du stolt över vad du har åstadkommit?

– Jag är väldigt glad och stolt över mig själv. De två senare åren har jag varit i mitt livs bästa form. Allsvensk skyttekung, flytt till Kina och 14 mål där. Det är riktigt bra.

Trodde du att det här kunde ske när du var en liten pojke?
– Självklart! I min familj är vi tre bröder som ville spela fotboll, men det var bara jag som verkligen satsade och som hade drömmen om att spela fotboll. 

På tal om minnen och tillbakablickar: På nacken har Owoeri tatuerat in texten: "Årets skyttekung Allsvenskan 2016 John Owoeri 17 mål".

– Det är något jag vill minnas, så jag bestämde mig för att göra tatueringen. Det är alla fotbollsspelares dröm att var skyttekung. 

Vad sa lagkamraterna i Kina om den?

– De bara skrattade när de såg den!

LÄS MER: Häckens tredje skyttekung: "Gud lät det hända"

Owoeri tar en sista klunk ur den varma koppen med choklad, kollar tiden och slänger på sig jeansjackan.

Mohammed Abubakari väntar.

Flyttar du tillbaka till Sverige någon dag?

– Ja, jag kommer tillbaka.

Då är det Häcken som gäller?

– Jag vet inte. Vi får se.

Hur många år har du kvar av karriären?

– Kanske fyra, fem. Sedan är jag klar med fotbollen.

Vad händer då?

– Jag ska försöka göra business. Min hemlighet...

John Owoeri skrattar. Och så ler han.