Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

John Guidetti klar för AIK

John Guidetti är klar för AIK.
Det bekräftar klubben under torsdagen.
– Det är en dröm som går i uppfyllelse, säger han till lagets hemsida.

Det har ryktats om det ett tag. AIK har också varit öppet med sin ambition om att hämta hem svensken till allsvenskan.

Efter att ha misslyckats med detta under vinterfönstret fick man ställa om siktet. Och nu är värvningen i hamn. Kontraktet börjar gälla i sommar, då hans nuvarande avtal med La Liga-klubben Alaves löper ut.

– Det känns bra att det äntligen är klart och riktigt skönt att vara hemma. Det är en barndomsdröm som nu går i uppfyllelse och jag vill tacka alla otroliga AIK-supportrar för all kärlek under den senaste tiden. Vi är verkligen överallt och nu fyller vi Friends Arena, vamos!, säger Guidetti till AIK hemsida.

Kontraktet är skrivet till slutet på 2025, och Guidetti kommer bära tröja nummer elva i AIK.

Viruset som hämmade utvecklingen

Guidetti kom fram genom BP:s ungdomsled, och spelade under de tidiga åren även fotboll i Kenya. Hans framfart fångade storklubben Manchester Citys intresse, och det blev nästa anhalt för supertalangen.

Guidetti blev en fixstjärna i föreningens ungdomslag, men tog aldrig en ordinarie tröja i a-laget. I stället skickades han ut på flera lån, där det riktiga genombrottet kom i nederländska Feyenoord. Med 20 mål på 23 ligamatcher blev han ett namn för det svenska landslaget – men åkte kort inpå EM 2012 på ett elakt virus, efter att ha ätit dålig kyckling.

Viruset blev efterhängset, och hämmade hans utvecklingen.

Fick inte till det i Spanien

Karriären gick förvisso vidare, och under en utlåning i Celtic hamnade han åter på läpparna hos den breda publiken. När kontraktet med Manchester City sedan löpte ut föll valet på La Liga-laget Celta Vigo, där Guidetti fick en flygande start.

Efter att bland annat ha nätat på Camp Nou mot Barcelona, tappade han sedan farten något. När situationen blivit ohållbar blev nästa anhalt ligakonkurrenten Alaves.

Inte heller där stämde det riktigt – och därför vänder han nu alltså hem till Sverige.

Guidetti har gjort tre mål på 28 landskamper för a-landslaget. 2015 var en bärande pelare i det svenska ungdomslandslag som vann U21-EM-guld.

LÄS OCKSÅ: AIK om Guidetti: "De pengarna har inte vi"

LÄS OCKSÅ: Inbrott hos John och Sanna Guidetti: ”Alla värdesaker borta”

LÄS OCKSÅ: Guidetti inbytt i premiären mot Real Madrid

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.