Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

John Alvbåge sågar Svenska fotbollförbundet

Att VM ska spelas i Qatar har lett till protester från flera landslag.
Men inte det svenska, som i stället menar att man väljer dialog för att påverka.
Vilket får förre IFK Göteborg-målvakten John Alvbåge att rasa.
– Visa lite ryggrad, dialog är ett skämt, säger Alvbåge till Sportbladet.

2022 är det tänkt att fotbolls-VM ska arrangeras i Qatar. Vilket fått många kritiska röster att höjas.

Värdlandet har bland annat kritiserats hårt av Amnesty för slavliknande förhållanden för arbetarna som bygger VM-anläggningarna. I februari publicerade engelska The Guardian en artikel där man konstaterade att 6 500 personer dött under bygget av arenorna.

Vilket i genomsnitt innebär att 12 gästarbetare från Indien, Pakistan, Nepal, Bangladesh och Sri Lanka dör varje vecka.

Nyligen drog kvalet till VM igång och flera landslag valde att protestera. Bland annat har Norge och Tysklands spelare haft på sig tröjor med olika budskap inför deras matcher.

Norge, med bland annat Martin Ödegaard i spetsen, protesterade mot Qatar inför VM-kvalmötet med Turkiet. Bild: VEGARD WIVESTAD GRØTT
Norge, med bland annat Martin Ödegaard i spetsen, protesterade mot Qatar inför VM-kvalmötet med Turkiet. Bild: VEGARD WIVESTAD GRØTT

John Alvbåge kritiserar förbundet

Sveriges landslag, däremot, har inte protesterat. Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand har sagt att beslutet att placera VM i Qatar är ”uppriktigt korkat”, men har flera gånger sagt att förbudet kommer försöka påverka med hjälp av dialog och möten.

Vilket får förre IFK Göteborg- och landslagsmålvakten John Alvbåge att rasa.

– Visa lite ryggrad, dialog är ett skämt. Vi ska alltid vara så neutrala, säger Alvbåge till Sportbladet.

Alvbåge: Det är sunt förnuft

För tidningen berättar han att han inte var så insatt när Qatar tilldelades VM, men att han allt mer satt sig in frågan. Han lyfter, likt många andra, bland annat fram det faktum att det är straffbart att vara homosexuell i landet.

– Det har inget med politik längre, det är rent sunt förnuft, hävdar han och pekar på vikten av en kraftfull gemensam aktion.

Han fortsätter:

– Sverige tror på dialog. Hur ska de ändra på det? De har varit nere och träffat 30 hjälparbetare…? Det är ett skämt. Att bära en t-shirt är bara en liten sak, men det kan ge ringar på vattnet. Om en börjar och fler tar efter, tillsammans kan man göra skillnad. Det bästa exemplet var när hockey-VM flyttades från Belarus, säger Alvbåge till Sportbladet.

"Jag noterar att det finns många förslag och uppfattningar som saknar insikt”, säger Sjöstrand. Bild: ANDREAS L ERIKSSON
"Jag noterar att det finns många förslag och uppfattningar som saknar insikt”, säger Sjöstrand. Bild: ANDREAS L ERIKSSON

John Alvbåge uttalade sig till en början i den norska kanalen NRK, där Håkan Sjöstrand fick besvara den förre målvaktens kritik.

– Det är bra att han också vaknar, men jag noterar att det finns många förslag och uppfattningar som saknar insikt. Att de inte har tillräcklig information. Men det som är bra med vår del av världen är just att man kan uttrycka sådana åsikter. Och det tycker jag är bra, säger Sjöstrand till NRK.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.