Johanna Rytting Kaneryd: Känner mig nära startelvan

Sveriges nästa EM-motståndare plågas av magsjuka två dagar innan mötet i Sheffield. Tråkigt för Schweiz, bra för Sverige, men så vill inte Johanna Rytting Kaneryd se det:
– Det är ingen optimal uppladdning, och det önskar man ingen motståndare. Förhoppningsvis hinner de bli friska, säger Johanna.

ANNONS
|

Båda matcherna i grupp C har slutat oavgjort, men kampen om gruppsegern kommer troligen att stå mellan Sverige och Nederländerna.

Att komma etta i gruppen är viktigt – det kan innebära att slippa möta Frankrike i kvartsfinalen.

För att vinna gruppen krävs utöver segrar mot Schweiz och Portugal även många mål. Att Sveriges nästa motståndare då är plågade av magsjuka kommer ytterst olägligt för Schweiz, men kan bli positivt för Sverige.

Men Sveriges och BK Häckens högerytter Johanna Rytting Kaneryd är noga med att påpeka med att det inte är något man önskar ens sin värsta fiende.

– Min första tanke var att det är tråkigt för dem. Förhoppningsvis hinner de bli friska, säger Johanna Rytting Kaneryd.

ANNONS

Om du själv åkt på magsjuka, och sedan ska spela match två dagar senare, hur känner man sig då?

– Det är klart att man inte känner sig helt optimalt uppladdad. Men man har varit med om sådant förut, dålig sömn exempelvis, men när det väl är matchdag brukar man kunna ladda om, säger Johanna.

Totalt åtta spelare

Totalt har åtta spelare och elva ledare i den schweiziska EM-truppen drabbats av den mystisk magsjukan. Enligt schweiziska tidningen Blick har handlar det om Noroviruset, som orsakar Vinterkräksjuka.

Dessutom är det väldigt varmt i England just nu, mellan 25-30 grader, vilket gör det hela till en potentiell dubbelsmäll för Schweiz:

– Svårt att säga, men jag känner själv att man måste ladda upp med ännu mer vätska innan och efter träning, säger Johanna Rytting Kaneryd.

Sportsligt då: det är en match där vi tror att ni kommer behöva göra mycket mål i. Hur går dina tankar inför den utmaningen?

– Först och främst vill vi vinna. Sedan tycker jag själv att det bara är kul med en extra utmaning och jag gillar att göra mycket mål. Förhoppningsvis kan vi sätta dit någon extra balja, säger Johanna Rytting Kaneryd.

Kosovare Asllani efterlyste under gårdagen en bättre och modigare offensiv från Sverige.

ANNONS

Johanna Rytting Kaneryd håller med:

– Det gäller att hitta tillbaka till det vi kan. Vi vet att vi är ett otroligt starkt lag offensivt. Få fram bollen, hota med djupledslöpningar, hitta vårt diagonala spel. Det handlar om att hitta helheten i offensiven, säger Johanna.

Johanna Rytting Kaneryd började på bänken mot Nederländerna, men nu talar mycket för att Sverige skiftar från formationen 3-4-3 till 4-3-3 igen – vilket öppnar upp för Johanna från start:

Känner du dig nära elvan?

– Ja, men det gör jag.

Tror du det blir 4-3-3 då?

– Vi får se, säger Johanna och ler.

Högerbacken Hanna Glas kommenterade också situationen i Schweiz under pressträffen:

– Jättetråkigt. Jag lider enormt mycket med dem. Man vet hur jobbigt det är och det är något som tömmer energi. Även om alla är spelklara till onsdag så vet man hur mycket det kan störa, säger Hanna Glas och fortsätter:

– Jag hoppas verkligen att vi kan klara oss från något liknande.

Anfallaren Fridolina Rolfö:

– Extremt tufft för dem. Det är ändå några dagar kvar till match och de kan bli friska, säger Rolfö.

Matchen mot Schweiz spelas på onsdag klockan 17.00 lokal tid, och landslagsläkaren Houman Ebrahimi håller sig uppdaterad om motståndaren.

ANNONS

– Vi har inte landat i vad det är. Det är en pågående diskussion, säger han.

Om de sjuka personerna i Schweiz trupp hinner bli friska innan Sverigematchen återstår att se.

– Man ska vara ungefär 48 timmar symptomfri för att inte vara smittsam. Men om det handlar om matförgiftning handlar det mer om att kroppen ska återhämta sig från den här minusbalansen från vätska och näring som man kan ha. Det kan ta upp emot 48 timmar, säger Houman Ebrahimi.

Svenska landslagsläkaren berättar också att Sverige varit noggranna med förberedelserna, för att undvika att den här typen av saker händer.

– Vi har med oss vår egen kock vilket är en väldigt stor trygghet för oss. Som ser till att kvaliteten och hygien av köket, att allting fungerar och är av hög standard, avslutar Houman Ebrahimi.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS