190216  Jitex tränare Kajsa Tornfalk under fotbollsmatchen i Svenska Cupen mellan Jitex och Kopparbergs/Göteborg den 16 februari 2019 i Mölndal.
Foto: Nicklas Elmrin / BILDBYRÅN / Cop 206
190216 Jitex tränare Kajsa Tornfalk under fotbollsmatchen i Svenska Cupen mellan Jitex och Kopparbergs/Göteborg den 16 februari 2019 i Mölndal. Foto: Nicklas Elmrin / BILDBYRÅN / Cop 206 Bild: NICKLAS ELMRIN

Jitex möter Göteborg FC i svenska cupen: ”Världsspelare på varje position”

Jitex slår ur underläge i kvällens cupmöte med damallsvenska serieledaren Göteborg FC. På spel: En plats i nästa års gruppspel.
– Vi får vara ödmjuka inför uppgiften och möter Sveriges just nu bästa lag – med världsspelare på i princip varenda position, säger Jitex tränare Kajsa Tornfalk.

ANNONS
|

Matchen spelas på Åbyvallen, sänds direkt på gp.se och ingår i Svenska cupens tredje spelomgång. Totalt återstår 32 lag i cupspelet där de tolv damallsvenska lagen har lottats mot de 20 lag som överlevde omgång 2. De 16 vinnarna ingår i vårens gruppspel.

Dit siktar årsfärska elitettan-laget Jitex.

– Framför allt hade det varit väldigt roligt för tjejerna, att få chansen att få spela ett gruppspel nästa år, säger Jitex tränare Kajsa Tornfalk.

I seriespelet är laget femma, elva poäng bakom tvåan Hammarby med sju matcher kvar att spela. Chansen till allsvenskt avancemang finns. Mer realistiskt är det kanske att gå vidare i Svenska cupen.

ANNONS

Frågan är dock hur Mölndalsklubben ska kunna störa den formstarka damallsvenska serieettan.

– Vi hoppas såklart att kunna störa dem och göra en så bra prestation det bara går att göra. Det handlar om att vi måste göra det tillsammans, vara noga i vår matchplan och göra det bästa av det vi kan.

”Har varit före oss”

I lagens senaste cupmöte i februari i fjol blev det inte riktigt spännande. Efter fem minuter hade Pauline Hammarlund gjort två mål i en match som slutade 13-0.

– Vi försöker alltid göra så bra matcher som möjligt. Än så länge ha de varit ett antal steg före oss.

LÄS MER: Klasskillnad på Åbyvallen – Jitex krossat av GFC

Jitex tränare Kajsa Tornfalk.
Jitex tränare Kajsa Tornfalk. Bild: NICKLAS ELMRIN

Sannolikt har lagen närmat sig i kvalitet. Hur mycket återstår att se. Jitex är ett bättre lag i år.

– Det är klart vi är. Nu är vi ett elitettanlag, då var det försäsong inför division 1. Vi är en nivå upp. Då var det många helt nya, konstaterar Kajsa Tornfalk.

LÄS MER: Jitex klart för elitettan – efter kvalkross

Vilken är din bild av GFC i år?

– Ska jag vara helt ärlig har jag sett dem för lite i år. Vi har haft för mycket matcher själva. Det är ett spelskickligt lag, med världsspelare på i princip varenda position. En jätterolig och spännande match för oss.

ANNONS

Jitex kommer till spel med full trupp – med ett undantag.

– Det troliga är att Stina Lisa Johansson inte kan vara med. I övrigt är alla tillgängliga, säger Kajsa Tornfalk.

Göteborg FC kommer till spel utan Julia Roddar och Emma Koivisto som båda känner av trötta muskler. Lagets tränare Jörgen Ericson ser fram emot matchen – men tar inget för givet.

”Deras största match på väldigt länge”

– Det är en oerhört viktig match. Det är ett gruppspel du ska in i. Det gäller att ta vara på chansen. Är du inte ödmjuk kan du lika gärna åka dit. Vi tar matchen på fullaste allvar, säger han.

Kajsa Tornfalk hyllning – eller konstaterande – att Göteborgs lag består av idel världsspelare överraskar inte Jörgen Ericson.

– Tittar man på pappret är det faktiskt så. Förra gången (13-0) var då, nu är Jitex ett frejdigt, ungt lag lag som tutar och kör. Det här är deras största match på väldigt länge. Det vet vi själva hur det är, de har allt att vinna och inget att förlora. Är vi inte redo på det blir det en jobbig match, säger Jörgen Ericson.

Så startar Göteborg FC

Jennifer Falk – Emily Sonnett, Emma Kullberg, Emma Berglund – Vilde Böe Risa, Filippa Curmark – Hanna Wijk, Rebecka Blomvist, Anna Csiki – Pauline Hammarlund, Stina Blackstenius.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS