Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Jennifer Falk skadad i Häckens nya seger

Häcken besegrade Örebro och övertog serieledningen men det började med ett tungt avbräck för de gulsvarta när landslagsmålvakten Jennifer Falk tvingades utgå i smärtor.
Efter matchen ger Häcken-tränaren Robert Vilahamn lugnande besked om sin målvakt – och hyllar segerskytten Johanna Rytting Kaneryd.
– Jag är väldigt glad att jag har henne i mitt lag.

Efter två raka kryss blev det seger mot Linköping senast och Häcken hakar på Rosengård i toppen av tabellen, inför torsdagens match mot Kif Örebro, som hittills gått rent på hemmaplan, skiljde två poäng mellan de två guldfavoriterna.

Det var dock tidigt oroande scener för Häckens, och svenska landslagets, del när Jennifer Falk, 29, i Häcken-målet grinade illa och tog sig för foten. Hon spelade vidare en stund men tio minuter in i matchen satte sig Falk igen, men efter en stunds behandling reste hon sig och gjorde ett nytt försök. Några minuter senare satte sig dock Falk för tredje gången i matchen och i den 18:e minuter fick nyförvärvet Jacqueline Burns, 25, komma in i landslagsmålvaktens ställe för sin damallsvenska debut.

Efter matchen ger tränaren Robert Vilahamn lugnande besked kring Falk.

– Vår osteopat och läkare som har prata med henne är ganska lugna och tror inte att det ska bara något värre utan att det är en stukning. Men hon ska undersökas imorgon Jag hoppas att hon inte är borta allt för många dagar, men vi vet först imorgon.

Ett tungt avbräck i matchen för Häcken som ägde spelet inledningsvis och halvvägs in i halvleken ropade på straff efter en misstänkt hands i Örebros straffområde. Domaren valde dock att fria och en stund senare fick Örebros Amanda Rantanen ett gyllene läge att ge hemmalaget ledningen när Burns gav bort bollen. Nyinbytte Burns stod dock rätt och kunde enkelt rätta upp sitt eget misstag.

Missnöjd i paus – sedan målskytt

I slutet av halvleken var Filippa Curmark nära att nicka in ledningen för Häcken och Örebro hade en boll i mål bakom Burns, ett mål som dock dömdes bort för offside – och i paus var ställningen 0–0.

– Det blev en lite konstig första halvlek med Jennifers som trampade snett och så skulle hon spela vidare och så gick det inte. Det blåste dessutom rejäl motvind så det var svårt att få tryck och ska målchanser. Det blir lite hackig första halvlek, säger Vilahamn.

Häckens Johanna Rytting Kaneryd var allt annat än nöjd när hon ställde sig framför Viaplays mikrofon i paus.

– Sämsta möjliga. Jag tycker vi har det svårt i allt i vårt spel just nu, under all kritik om jag ska vara ärlig. Jag tycker vi har tillfällen där vi kan pressa dem och göra det vi är bra på men vi känns otajmade och osynkade och när vi gör olika saker funkar det helt enkelt inte,säger landslagsspelaren.

Tidigt i den andra halvleken gjorde Robert Vilahamn ett trippelbyte när Marika Bergman Lundin, Andrine Hegerberg och Molly Johansson kom in i stället för Elin Rubensson, Mille Gejl Jensen och Hanna Wijk.

I den 65:e minuten kom till slut målet för Häcken när Rytting Kaneryd drev in i straffområdet och skickade iväg ett otagbart skott bakom Tove Enblom i Örebro-målet.

Hyllar Rytting Kaneryd

En stund senare var Marika Bergman Lundin ett ribbskott från att utöka ledningen men 1–0 stod sig, Örebros hemmasvit är bruten, Jacqueline Burns fick hålla nollan i debuten och Häcken går upp i serieledning, en poäng före Rosengård som på fredagen tar emot Kristianstad.

– I halvtid kände vi ändå att det var en stabil match och att det här ska vi vinna. Vi fick lite mer energi och medvind i andra och så Rytting Kaneryd som gör en fantastisk prestation och driver in och skjuter. Hon är den typen som avgör sådana här matcher. Jag är väldigt glad att jag har henne i mitt lag, säger Robert Vilahamn.

Om segerskyttens besvikelse i halvtidspausen, som Vilahamn också noterade i paus, säger han:

– Det var ju ingen målkavalkad men man får försöka ta bort lite känslor och ha förståelse för det som händer och vinden och vi lugnade ändå ner det och kontrollerade matchen. De (spelarna) förstod ändå att vi skulle ha bra chans att v vinna den är matchen. Och Johanna fick ju göra ett snyggt mål så hon var lite nöjd sen.

BK Häcken (4-2-3-1)

Jennifer Falk (18, Jacqueline Burns) – Hanna Wijk (57, Molly Johansson), Josefine Rybrink, Luna Nørgaard Gevitz, Lotta Ökvist – Filippa Curmark, Anna Csiki (80, Agla María Albertsdóttir) – Mille Gejl Jensen (57, Marika Bergman Lundin), Elin Rubensson (57, Andrine Hegerberg), Johanna Rytting Kaneryd – Stine Larsen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.