Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Jenna Hellstrom om skräcktränaren: ”Har ständigt mobbat mig”

Kif Örebros Jenna Hellstrom vittnar om hur hon utsattes för mobbning av Richie Burke under tiden i Washington Spirits.
Nu väljer tränaren att gå till attack igen.
– Hon var en cancersjukdom i omklädningsrummet, säger han till TSN.
– Han har ständigt mobbat mig, svarar Hellstrom.

En stor skandal blossade upp i den amerikanska dam-fotbollsligan NWSL (National Women’s Soccer League) tidigare i år. Det var tidningen Washington Post som avslöjade att laget Washington Spirits tränare Richie Burke utsatt spelare för olika former av kränkningar.

Fyra spelare valde därför att lämna klubben och efter en extern utredning fick Burke lämna sin post som tränare för laget.

Spelarna som utsattes för kränkningar och därför lämnade klubben var till en början anonyma. Men nu har en av dem valt att gå ut och berätta sin story.

I en intervju med kanadensiska TSN berättar Kif Örebros anfallare Jenna Hellstrom om sin tid i Washington Spirit och att Burke fick henne att tappa kärleken till sporten.

– Det började koka över, och jag började bara tänka; ”det här är inte rätt, jag har aldrig känt så här förut”. Jag gick hem varje dag och grät. Jag hatade fotboll. Jag har alltid älskat fotboll och jag funderade verkligen på lägga av efter den senaste säsongen, säger hon till kanalen.

Richie Burke. Bild: Washington Spirits
Richie Burke. Bild: Washington Spirits

Tränarens attack: ”Hon var som cancer”

Richie Burke svarar i ett sms till TSN på Jenna Hellstroms kritik.

– Det var tydligt att Jenna Hellstrom inte gillade mig och jag kunde inte stå ut med henne heller. Jag kunde inte vänta med att få ut henne från klubben eftersom hon var en cancersjukdom i omklädningsrummet. Hon kom ständigt med snåriga kommentarer på träningen och påverkade andra spelare negativt, skriver han enligt kanalen.

Sågningen av Hellstrom fortsätter och i sitt svar skriver Burke att det inte gick att lita på anfallaren. TSN kontaktar Jenna Hellstrom efter Burkes svar och hon är inte förvånad över hennes förre tränares hårda ton.

– Han har ständigt mobbat mig under hela mitt år i Washington, och det här är bara ytterligare en form av hans egoistiska mobbning, säger hon.

Flera skandaler i ligan

Men det var inte bara Washington Spirits som skakades av skandaler under året. Ungerfär samtidigt gick flera spelare ut och vittnade om sexuella övergrepp som utförts av före detta tränaren för North Carolina Courage, Paul Riley.

Det hela ledde till att han sparkades och blev av med sin tränarlicens. Kritik riktades dock mot NWSL då Riley redan 2015 hade sparkats efter att ha anmälts för sitt beteende – men trots detta fick ett nytt jobb i ligan.

LÄS MER: Julia Roddar om turbulensen: ”Finns ingen säkerhet”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.