Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Jannes stora hyllning av Emil Forsberg

Emil Forsberg bjöd på högklassig leverans på fasta situationer. Efteråt hyllades han stort av Janne Andersson.
– Bland det bästa jag har sett, säger Andersson.

Sverige vann EM-genrepet mot Armenien med 3–1. Och stor segerorganisatör var Emil Forsberg. Yttermittfältaren prickade med ett frisparksmål in 1–0 och slog sedan hörnan fram till Marcus Danielsons 2–0.

Utöver det regisserade han flera fina anfall och hade hög klass i stort sett varenda gång det handlade om fasta situationer.

Efteråt hyllades Forsberg stort av Janne Andersson, just för sin skicklighet i samband med frisparkar och hörnor.

LÄS MER: Sverige vinnare i genrepet – Berg nätade när Armenien besegrades

En gren där annars Sebastian Larsson vanligtvis brukar ta stort ansvar, men så var inte fallet på lördagen.

– Jag måste säga att ”Sebban” är fantastisk med sin fot, men det Emil levererade in i dag var bland det bästa jag sett. Fantastiska bollar in varje gång. Vi har bra fötter på fasta. Det ska vi gnugga extra på inför EM, säger Janne Andersson.

Emil Forsberg om Jannes beröm

Att det var Forsberg och inte Larsson som tog hand om hörnor och frisparkar var bestämt på förhand.

Delvis handlade om att det skulle vara mer praktiskt med ett sådant upplägg då det var bestämt att Larsson skulle kliva av i paus.

– I dag valde vi att ha det så. Sebastian brukar slå dem, Emil har slagit tidigare, beroende på vem som har spelat. Men i dag bestämde vi Emil från början. Det var jätteroligt att se hans touch på bollen.

När Emil Forsberg får höra om Janne Anderssons ord skiner han upp.

– Kul att höra. Jag tycker väl att det var väldigt bra kvalitet på bollarna i dag. Och att vi kunde ha gjort någon till på någon boll, så det är kul. Jag tycker att de satt bra i dag. Det var roligt.

Forsberg om fasta: ”Superviktiga”

Och att frisparkar och hörnor är ett vapen Sverige kommer lägga stor vikt vid är det inget snack om.

– De är superviktiga. Generellt för oss som lag är det otroligt viktigt. Det kommer alltid finnas matcher där det inte fungerar. Har man då otroligt fasta situationer kan man sätta in någon boll och knoppa in någon boll. Även det är en stor nyckel för oss. Vi har många duktiga skyttar i laget också, säger Forsberg.

– Vi har idéer kring fasta på olika sätt som vi kommer gnugga på nu. Det är definitivt en möjlighet i alla matcher oavsett vilka man möter, säger Andersson.

LÄS MER: Forsberg kommer att leda Sverige i EM – det känns fint

Enda missen i den annars så fina insatsen kring fasta situationer var att Sebastian Larsson brände straff. Något Janne Andersson var öppen med mycket möjligt kan betyda att man nu kommer ändra straffskytt.

Emil Forsberg kliver gärna fram om han får frågan.

–Absolut. Jag tar straffar i Leipzig och jag tog någon straff här också. Det är upp till Janne att välja. Jag känner mig trygg om jag skulle få chansen. Vi får se.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.