Janne Anderssons första trupp efter EM – här är VM-kvaltruppen

Sex spelare har lämnat landslaget efter EM-slutspelet. Nu har Janne Andersson presenterat truppen till höstens VM-kvalmatcher och då får Pontus Dahlberg chansen.

ANNONS
|

Ett VM-kval stundar för svenska herrlandslaget i fotboll. Under onsdagen tar förbundskapten Janne Andersson ut sin trupp och där förväntas en del nya, eller nygamla, ansikten dyka upp.

Efter att Sverige åkt ut ur EM i åttondelsfinalen mot Ukraina, valde sex spelare att lämna landslaget. Marcus Berg, Gustav Svensson, Pontus Jansson, Sebastian Larsson, Mikael Lustig och Andreas Granqvist, har alla tackat för sig.

I Janne Anderssons nya trupp finns Pontus Dahlberg med. Målvakten med ett förflutet i både IFK Göteborg och Häcken, nu i Doncaster, bildar målvaktstrio tillsammans med Robin Olsen och Kristoffer Nordfeldt. Dahlberg ersätter Karl-Johan Johnsson som var med i EM-truppen.

ANNONS

– Pontus är en bra målvakt som vi följt länge. Han har bland annat varit med på Januriturnén och gjorde ett bra intryck där. Han är fortfarande relativt ung och det kändes rätt att göra den här förändringen den här gången, säger Andersson till förbundets hemsida.

Tillbaka i truppen är bland annat den tidigare IFK Göteborgsförsvararen Carl Starfelt, Jesper Karlsson och Isaac Kiese-Thelin. Den tidigare Häcken-spelaren Martin Olsson tar plats i truppen samtidigt som Pierre Bengtsson, som ersatte skadade Olsson i EM, petas.

Janne Andersson hoppas på Zlatan i landslaget.
Janne Andersson hoppas på Zlatan i landslaget. Bild: Janerik Henriksson/TT

Hoppas på Zlatan

Utanför truppen är fortsatt skadade Zlatan Ibrahimovic.

Förbundskaptenen hoppas att ha Milananfallaren tillgänglig i nästa samling, säger han på presskonferensen.

– Han vill vara med i landslaget och jag vill ha med honom. Vi har bara sagt att nu kör vi så får vi se var vi landar. Vi får se hur han känner om han platsar, vi har inte sagt nu är det till dess. Hade kontakt senast i går kväll och hoppas verkligen att han är med nästa samling, säger Andersson.

Sverige möter Spanien hemma på Friends arena i VM-kvalet 2 september. Där är mittbacken Marcus Danielson avstängd efter sitt röda kort mot Ukraina i EM-åttondelsfinalen. Man möter även Uzbekistan i en träningsmatch 5 september och kvalspelar borta mot Grekland tre dagar senare.

ANNONS

På onsdagen presenterade också Poya Asbaghi Sveriges U21-trupp. Med där finns bland annat Häckens Patrik Wålemark, den tidigare Häcken- och Gaisspelaren Aiham Ousou och de tidigare IFK Göteborgsspelarna Emil Holm, Jesper Tolinsson och Benjamin Nygren. Laget ska möta Montenegro och Bosnien under samlingen.

Sverige möter Spanien – igen

Under den kommande landslagssamlingen väntar tre matcher, två kvalmatcher och en träningsmatch. Kvalet startar med match mot Spanien den 2 september. Ett motstånd Sverige mött många gånger på kort tid, bland annat i både EM-kvalet och i EM i somras.

– Det är viktiga matcher såklart. Vi hade det tufft borta mot Spanien nu senast i EM. Deras återerövringsspel gjorde att vi hade svårt att få tag i bollen. Men senast vi mötte Spanien hemma på Friends så hade vi 1-0 till in på stopptid så vi vet att om vi kommer upp i personbästa så kan vi få med oss ett riktigt bra resultat, säger Janne Andersson till förbundets hemsida.

I övrigt möter Sverige Grekland i kvalet den 8 september och där i mellan väntar Uzbekistan i en träningsmatch.

Jämfört med sommarens EM-trupp kommer totalt sju nya ansikten in i truppen. Förutom tidigare nämnda spelare återfinns också Mattias Johansson och Joakim Nilsson.

ANNONS

– När jag tittar på truppen som jag tar ut idag tycker jag vi har en bra mix mellan äldre mer etablerade spelare och unga hungriga spelare, säger Andersson till förbundets hemsida.

Hela truppen:

Målvakter:

Robin Olsen

Kristoffer Nordfeldt

Pontus Dahlberg

Försvarare:

Ludwig Augustinsson

Marcus Danielson

Filip Helander

Emil Krafth

Joakim Nilsson

Victor Nilsson Lindelöf

Mattias Johansson

Martin Olsson

Carl Starfelt

Mittfältare/Anfallare:

Jens Cajuste

Viktor Claesson

Albin Ekdal

Emil Forsberg

Jesper Karlsson

Dejan Kulusevski

Kristoffer Olsson

Mattias Svanberg

Ken Sema

Alexander Isak

Robin Quaison

Jordan Larsson

Isaac Kiese Thelin

U21-truppen:

Målvakter

Samuel Brolin

Daniel Strindholm

Jakob Tånnander

Försvarare

Hussein Ali

Noah Eile

Emil Holm

Eric Kahl

Aiham Ousou

Daniel Svensson

Jesper Tolinsson

Pavle Vagic

Mittfältare/Anfallare

Anthony Elanga

Hampus Finndell

Nils fröling

Armin Gigovic

Carl Gustafsson

Rami Hajal

Isak Jansson

Bilal Hussein

Benjamin Nygren

Tim Prica

Amin Sarr

Partik Wålemark

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS