Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Janne Andersson om uppmärksammade utbrottet

Efter playoff-vinsten mot Tjeckien röt Janne Andersson ifrån rejält efter en fråga från SVT:s reporter.
Nu kommenterar förbundskapten utbrottet.
– För mig var det som att få en lavett, säger han till Sportbladet.

Sverige vann playoff-semifinalen mot Tjeckien efter förlängning och blev klar för final mot Polen (där det blev förlust) om en plats i VM i höst.

På presskonferensen efter segermatchen ställde SVT:s reporter Johan Kücükaslan frågan till förbundskapten Janne Andersson om det spel som visats upp mot Tjeckien skulle räcka mot Polen.

Den frågan fick Andersson att ilskna till.

– Du tycker det var dåligt?

Kücükaslan: Det får du säga...

– Nej, jag frågade för det var lite av en värdering i din fråga, en liten laddning där. ”Vad säger du om ert spel? Räcker det här mot Polen?” Det har jag inte en susning om, för vi kommer inte spela likadant mot Polen såklart.

Anderssons svar och reaktion fick stor uppmärksamhet och nu, en dryg månad senare, kommenterar han händelsen.

– Det var en tendens till irritation i alla fall. Vi hade vunnit och gått vidare. Man kommer in och är glad och den första frågan som då kommer är, jag ska inte säga oförskämd, men en tråkig fråga att få som första fråga. Annars är jag inte människa om jag inte reagerar på den. För mig var det som att få en lavett. Det var jättedålig tajming på den som första fråga. Hade det varit fråga nummer tio hade jag nog inte reagerat på det. Men sedan hade jag inga problem med det utan sa ”tjena, Johan” det första jag sa på nästa presskonferens, säger Janne Andersson till Sportbladet.

SVT:s Johan Kücükaslan. Bild: JOEL MARKLUND
SVT:s Johan Kücükaslan. Bild: JOEL MARKLUND

Johan Kücükaslan har tagit del av Janne Andersson svar och ställer sig frågande kring förbundskaptenens svar.

”Läser intervjun med Janne Andersson i Sportbladet. På en presskonferens har man ca tre frågor per reporter. Vad förväntar sig Janne efter en sån insats i ett playoff där nästa avgörande match är några dagar bort. Att man ska stå och applådera för att hålla honom på gott humör?”, skriver han på Twitter.

”Frågan är för mig lite otrevlig”

Efter förlusten mot Polen som innebär missat VM för svensk del kom frågan om Janne Anderssons framtid som förbundskapten upp – även den ogillas av förbundskapten.

– Vad fan ska jag avgå för?! Utifrån den bakgrund vi hade, utifrån det vi presterat under de här åren och utifrån det förtroende vi har från spelarna? Bara frågan är för mig lite otrevlig. Det hade varit sin sak om vi hade förlorat tio raka matcher eller blivit fyra i gruppen. Men vi får ju ut ganska mycket av det vi har och jag har inte ens haft en tanke om att vi gjort det dåligt utifrån de förutsättningar vi har. Sedan kunde vi gjort det bättre, det kan man nästan alltid göra.

LÄS OCKSÅ: Glenn Strömberg om VM-missen: ”Äcklig känsla”

LÄS OCKSÅ: Glöm skammens Qatar – och vänd blicken mot England

LÄS OCKSÅ: Programledaren Jennifer Kücükaslans sista (?) strid

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.