Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Janne Andersson om premiärkrysset i EM: ”Ber inte om ursäkt”

Sverige var långa stunder utspelade – men gnetade sig till en poäng borta mot Spanien i EM-premiären. Ett resultat Janne Andersson var nöjd och stolt över att hans lag lyckades uppnå.
– Jag sitter inte här och ber om ursäkt, säger förbundskapten Janne Andersson.

Utspelade långa stunder, knappt några ordentliga anfall alls i perioder, och nästan enbart fokus på försvarsspel matchen igenom.

Det glimrade inte offensivt om Sverige i premiären mot Spanien i Sevilla men likväl fixade Blågult med sig en poäng hem från den minst sagt tuffa bortamatchen. Efteråt var förbundskapten Janne Andersson nöjd och stolt över att laget hade lyckats få med sig ett såpass bra resultat vidare i gruppspelet.

– Få med ett kryss borta mot Spanien ... Jag skäms inte för poängen. Vi kunde ha förlorat matchen, men vi kunde ha vunnit också. Jag sitter inte här och ber om ursäkt, Andersson och menar på att Sverige också hade ett par riktigt farliga målmöjligheter.

Marcus Bergs chans i mitten av andra halvlek. Alexander Isaks stolpträff i slutet av den första, exempelvis.

– ”Mackan” Bergs målchans är matchens bästa chans. Eller i alla fall likvärdig med Spaniens.

Andersson: ”Visar en extrem lojalitet”

Samtidigt som Andersson var tillfreds med det defensiva arbetet var han öppen med att det finns förbättringspotential offensivt, inte minst när Sverige vann bollen.

Men han tycker inte det är märkligt att det blev som det blev med tanke på det högklassiga motståndet.

– Killarna visar en extrem lojalitet mot varandra och hur vi vill spela fotboll. I dag var det så här, nästa gång är det på ett annat sätt. Det tar vi med oss, vårt sätt att spela fotboll funkar oberoende av vilka vi möter. Det tycker jag känns bra.

– Som helhet kan jag inte vara annat än nöjd.

Enrique kritisk: ”Klart det bästa laget”

Lika nöjd över krysset var inte den spanske förbundskaptenen. Luis Enrique tyckte att hans lag förtjänade mer än vad de fick.

– Vi var helt klart det bästa laget. Sverige försökte bara försvara. Det var vi som skapade chanserna. Vi hade tillräckligt många möjligheter för att vinna det här, säger Luis Enrique och tillägger:

– Men vi tog inte vara på chanserna. Vi skulle ha vunnit matchen.

När det gäller den svenska taktiken, att stå lågt och låta Spanein ha initiativet säger han:

– Tränaren bestämde sig för det och vad som var rätt för honom. Ibland kan man sätta upp en plan och Sverige spelade som man brukar med två anfallare och försökte sedan vinna tillbaka bollen. Sverige hade kanske en eller två chanser och vi hade tillräckligt många chanser för att vinna. Men deras förbundskapten får svara för vilken inställning han hade till matchen, det kan inte jag göra.

– Vi hade otur. Vi hade tillräckligt många chanser för att vinna, men så är det ibland. Vi har två matcher kvar och siktar på att vinna gruppen, men annars vill vi vara tvåa, eller i värsta fall trea som också kan gå vidare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.