Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: JOEL MARKLUND
Bild: JOEL MARKLUND

Janne Andersson om coronakaoset i landslaget

Först Dejan Kulusevski – sedan Mattias Svanberg. Under tisdagen tog covid-19 ett starkt grepp om det svenska landslaget.
– Dagen i går var en av de tråkigare jag har haft som ledare, säger förbundskapten Janne Andersson.

– Vi har haft en väldigt bra förmiddag!

Förbundskapten Janne Andersson inledde onsdagens presskonferens så.

– Först hade vi teorigenomgång på ett annorlunda sätt än vad vi brukar ha. Vi hade det i mindre grupper i en väldigt stor lokal.

– Det fanns ett engagemang i spelargrupperna som var jätteroligt. Sedan gick vi ut på planen och tränade på det vi hade pratat om teoretiskt.

Även det lyckat.

Annat var det under tisdagen. En mardrömsdag.

Först kom beskedet att Dejan Kulusevski hade testat positivt för covid-19. En stund senare att Mattias Svanberg hade gjort samma sak.

– Jag kände en jättestor oro i går. Jag hade en tung dag i går. Jag har varit med som ledare i många år. Det värsta jag varit med om är att hantera ett dödsfall i samband med ett träningsläger på ett hotell. En i ledarstaben avled hastigt på kvällen. Det toppar det här med råge när människor dör, såklart. Men annars är det nog den jobbigaste dagen i mitt liv som ledare i går. Det här är grejer som jag inte har tillräcklig kunskap om och till och med de som har kunskap om det vet inte saker och ting heller. Och har man inte kontroll på grejer blir det väldigt jobbigt, säger Janne Andersson.

– I går tänkte jag på fotboll för första gången vid midnatt. Det var en speciell dag. Nu gäller det att vi tillsammans går starka framåt.

LÄS MER: Kulusevski gick på middag – straffas inte

Från tisdagen fanns också en självkritik från landslaget – och Janne Andersson. De gick ner till träningen innan de hade fått svar på alla covid-19-tester.

– En kommunikationsmiss i ledarteamet helt enkelt där man trodde att alla svaren var negativa och så åkte man ner till träningen. När vi kom ner visade det sig att det var ett som var positivt, det var Mattias. Hela den hanteringen kan vi göra betydligt bättre tillsammans, säger Janne Andersson.

Landslagschef Stefan Pettersson:

– Vi skulle inte ha gått ner till träningen i går (tisdag) utan att ha fått alla svar. Det var en kommunikationsmiss.

Enligt landslaget har Dejan Kulusevski smittats av en anhörig – och därefter troligtvis smittat Mattias Svanberg.

Enligt landslagsläkaren Anders Valentin bedömer de inte risken som speciellt stor att Svanberg har spridit smittan vidare. Bland annat på grund av att han har små virusnivåer.

– Smittsamhet är extremt osannolik, säger Valentin.

Under onsdagens träning saknades Pontus Jansson. Han var dock bara hängig.

– Han har testat negativt. Man kan faktiskt vara hängig. Det förekom att folk var hängiga innan covid-19 dök upp, så vi hoppas och tror att det är det. Men det får vi ta efterhand, säger Janne Andersson.

Räknar du bort honom från premiären mot Spanien?

– Nej. Jag hoppas att han är bättre i morgon och kan träna. Men det är klart att hans möjligheter att kanske ta plats i elvan ... då hade det varit bättre om han varit här mer tid och tränat nu.

Alla spelarna testades under onsdagsmorgonen (snabbtest). Under kvällen väntar PCR-test. Sedan samma procedur under torsdagen.

– Det blir väldigt mycket testade under den här lite känsliga perioden, säger landslagsläkaren Anders Valentin.

Med anledning av tisdagens två covid-19-fall presenterade landslagsledningen sex åtgärder för att minimera risken att fler spelare ska smittas.

Bland annat har man ställt in gemensamma aktiviteter inomhus.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.