Janne Andersson kritisk till hur EM ska spelas

Sveriges förbundskapten Janne Andersson ifrågasätter om fotbolls-EM verkligen bör spelas som det är tänkt.
– Det är ett feltänk från dag ett i min värld. Med en pandemi på det dessutom är det ännu sämre, säger han.

ANNONS
|

Med start på fredag ska 24 nationer under en månad spela 51 matcher i elva länder. Samtliga matcher spelas med publik, dock i varierande grad kopplat till nationella smittskyddsbestämmelser.

Efter att det svenska EM-landslaget under tisdagen drabbades av två bekräftade covid-19-fall aktualiserades på nytt frågan om det rimliga i att genomföra ett Europamästerskap på det sätt som Uefa nu planerar.

LÄS MER:Kulusevski gick på middag – straffas inte

Den svenska förbundskaptenen var på onsdagens presskonferens utanför Sankt Jörgen Park Hotell förhållandevis tydlig med hur han ser på saken. Ska man spela mästerskap under de här omständigheterna – eller är det ren och skär galenskap?

– Nej, alltså, jag vill alltid spela fotboll, höll jag på att säga. Vi har kvalificerat oss hit. I grunden vill jag såklart spela. Sedan blir man ju betänksam, säger Janne Andersson och tar ny fart:

ANNONS

LÄS MER:Guide: Allt om fotbolls-EM 2021

Janne Andersson tycker att årets EM blir väldigt speciellt

– Jag har uttryckt det tidigare, men hela det här mästerskapet med spelplatser på ett antal olika ställen … det är ett feltänk från dag ett i min värld. Med en pandemi på det dessutom är det ännu sämre. Det kan man faktiskt diskutera kring.

På onsdagen var det bara Sverige och Spanien av de 24 EM-nationerna som redovisat positiva covid-19-fall. Uefa jobbar hårt med frågor kopplat till det nya coranaviruset och har inte med anledning av de fyra bekräftade fallen ändrat sitt synsätt på hur mästerskapet ska genomföras.

– Någonstans ska väl livet ha sin gång, höll jag på att säga, att vi ska spela matcher ändå. Men det blir väldigt speciellt, säger Janne Andersson.

Den svenske förbundskaptenen gav på nytt en bild om det svenska plan som ändrats på grund av coronaviruset.

LÄS MER:Han har en nyckelroll i svenska smittkaoset

Janne Andersson förstår att frågan ställs

– Vi hade tänkt ha en vecka Båstad, match och ledigt två dagar, en vecka Stockholm, match och ledigt två dagar. Sedan åka till Cotton House utanför Dublin. Det är klart, att inte kunna optimera de sportsliga förutsättningarna in i mästerskapet känns tråkigt, det känns jättetråkigt. Men när vi väl kommer fram till match ska vi vara tillräckligt laddade, säger Janne Andersson.

Att frågan om EM:s upplägg kommer är inget som förvånar den svenske förbundskapten.

ANNONS

– Jag förstår dem som ställer frågan kring det hela. Det kan jag verkligen förstå, säger han.

LÄS MER: Då kan Sverige tvingas till walk over mot Spanien

LÄS MER:Här är alla krogar som visar fotbolls-EM

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS