Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Janne Andersson kan börja planera för playoff"

Fotboll handlar om resultat. Ibland är de svåra att förstå; hur det kunde bli 2-3 i torsdags, hur det kunde bli 4-0 nu. Det som bjöds bort mot Bulgarien, bjöds tillbaka i Minsk. Play off, here we come! Tacka Vitryssland för det.

Jaja, vi skall inte ta ut något i förskott, men tar vi Luxemburg i nästa krävs något i hästeväg av Nederländerna i avslutningen. Inte bara seger utan sannolikt med flera mål. Det här har utvecklats till en målskillnadsaffär.  

Janne Andersson kan i praktiken så smått börja planera för playoff. Den kritik som i huvudsak handlade om slarv, okoncentration och underskattning i Sofia byts efter kvalets märkligaste match mot vägvinnande djupledsspel, offensiv effektivitet och oväntat svaga vitryssar.

Ibland behöver fotboll inte vara svårare än att motståndarna bjuder på allt. Vitryssland var denna söndagskväll på sitt allra mest generösa humör. Efter en oroväckande förstakvart visade den tröga trebackslinjen och målvakt Tjernik prov på usel kommunikation. Det tog Sverige tillvara på.

Mikael Lustig – vi måste verkligen hylla Mikael Lustig – satte en närmast perfekt djupledsboll på ytan mot vilken Emil Forsberg löpte. 1-0.

Emil Forsberg – vi måste verkligen lyfta fram Emil Forsberg – fortsatte löpa och fångade innan första halvlek var över Victor Nilsson Lindelöfs kopia av Mikael Lustigs djupledspassning. Att han osjälviskt lät Marcus Berg göra ett i raden av målskyttsmål är logiskt för fjolårets assistkung i Bundesliga. Som jag skrev senast. Sverige är inte bättre än att Emil Forsberg måste var bra och göra avgörande insatser.

Såg vi möjligen en Janne Andersson-effekt? Magjusterad och åsidosatt senast, nu tillbaka på bänken med full kraft. Inte vet jag. Men vi kan skoja om det i alla fall.

Om vi skall titta framåt är analysen att Sverige inte får bli för defensivt i Amsterdam 10 oktober. Att Sverige besegrar Luxemburg och Nederländerna tar Vitryssland i näst sista omgången tar jag för givet.

Vilken är detta lags kvalitet? Har vi förmågan att växa ytterligare? Framåt är Marcus Berg, som just nu trappar ned i Förenade Arabemiraten, vår enda försteanfallare. Christoffer Nyman kom in nu, Isaac Kiese Thelin flögs in, John Guidetti är snart tillbaka och Samuel Armenteros fick chansen mot Bulgarien, men här finns en osäkerhet.

Även om Victor Nilsson Lindelöf just nu befinner sig i karriärens första ”svacka” är det rimligt att tro att det svenska mittförsvaret kommer växa fram till nästa sommar. Och så Lustig. Check på honom. Vänsterbacken? Här har Sverige ett anfallsvapen i inläggsspelet. På riktigt. Ludwig Augustinsson är felfri och framåt.

Kan inte släppa att Frankrike bara fick 0-0 i Minsk

Derbydags. Det enda jag önskar är att vi slipper 0-0 och domarinsatser i centrum. Ni tänker att både Gais och Öis har nya tränare jämfört med vårderbyt? Sören Börjesson ersatte Marcus Lantz redan då efter avvisning. Min känsla nu är att Gais har en liten fördel kopplat till när deras tränarbyte gjordes. Bosko Orovic har haft mer tid än Börjesson.

 

Plus:
Att vinna fotbollsmatcher med 4-0 alltid bra, även om det här totalt sett var ett sömnpiller. Igen.

Minus:
Vad är en bra publiksiffra i derbyt? Jag hoppas jag har fel, men tror inte att det blir över 10 000 nu heller.