Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Janne Andersson får svårast tänkbara start

Nya förbundskaptenen Janne Anderssons första match blir i VM-kvalet mot Nederländerna den 6 september - det blir ingen träningsmatch före. - Vi vill hellre träna, säger landslagschefen Lasse Richt.

På pressträffen i Frankrike dagen efter Sveriges uttåg ur EM träffade landslagschefen Lasse Richt, även i bland kallad doldischefen, media.

Erik Hamrén slutar som förbundskapten. På pressträffen stod det även klart att players managern Marcus Allbäck inte får någon ny roll. De ersätts av förre Norrköpingstränaren Janne Andersson och Peter Wettergren, den assisterande förbundskaptenen har bland annat ett förflutet som landslagsscout. 

Första dagen på jobbet är dock lite oklart.

- Vi har sagt efter EM, om det är imorgon eller 11 juli - det är inte så formellt.  Vi har en diskussion. Men det är klart att Janne vill komma i gång så tidigt som möjligt, säger Lasse Richt.

Han bekräftar även att VM-kvalmatchen mot Nederländerna den 6 september på Friends Arena blir Anderssons första match med landslaget. Bronslaget från senaste VM lyckades inte kvalificera sig till årets EM och är med hög sannolik revanschsuget.

- Det är en otroligt svår match i september.

Ingen träningsmatch är inbokad.

- Vi skulle lätt ha kunnat boka det, men han vill hellre träna. En match tar ju bort fyra träningsdagar, säger Richt.

Även U21-landslaget spelar sina EM-kval matcher mot Kroatien, respektive Spanien i början av september och finns inte heller tillgängligt för en träningsmatch.

Richt, som har ett övergripande ansvar för landslag både på herr- och på damsidan, ska vara kvar på sin position och "sätta i gång nästa grupp". En omorganisation stundar också i förbundet. 

Erik Hamréns tid som förbundskapten blev som förbundet hade hoppats.

- Ja, det måste jag säga. Han (Hamrén) summerade det bra tycker jag. Jag menar, vi har gått till två av tre slutspel och det är ju den egentliga målsättningen. Sen när det väl är slutspel, då är vi ju inte nöjda med att bara vara i slutspelet utan då vill vi ju mycket mer. Men att ta oss till två av tre, nästan tre, det var ju även ganska nära mot Portugal. 

Uttåget ur EM lämnade inte bara många svenskar besvikna. Det har också en ekonomisk dimension.

- Det inbringad en hel del, men det kunde ha blivit mycket mer. Jag säger inga siffror. De Officiella siffrorna är väl att man får åtta miljoner euro för att ha kvalificerat oss. Men vi har också ganska många kostnader på dem, säger Lasse Richt. 

Det står även klart att målvaktstränaren Lasse Eriksson lämnar sitt uppdrag. I nästa vecka ska förbundskaptenerna och landslagschefen sätta sig ned och forma teamet bakom landslaget ytterligare.