IFK Göteborgs Jakob Johansson.
IFK Göteborgs Jakob Johansson. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Jakob Johansson: "Är inte bara att trycka på en knapp så är man tillbaka"

Han har kämpat sig tillbaka från en svår skada. Nu kämpar Jakob Johansson, 30, för att hitta toppformen – och jämnheten.
– Det är tufft, säger han.

ANNONS
|

Mattias Bjärsmyr, Pontus Wernbloom, Sebastian Eriksson, Jakob Johansson ... Det är många välkända och etablerade namn som har vänt hem till IFK Göteborg under 2020.

Jakob Johansson var först ut. Han kom i maj.

Sedan dess har han slitit. Dels för att komma tillbaka efter korsbandsskadan, dels för att hitta matchform och därigenom kunna hjälpa laget på planen.

– Det har varit mycket upp och ner, så är det. Det finns matcher och situationer som man tycker att man borde ha gjort betydligt bättre – och vissa som man tycker att man har kommit upp i nivå, säger han.

Från skadad till att komma in i matchspel, hur har den resan varit?

ANNONS

– Det är klart att det är en omställning. Det är inte bara att trycka på en knapp och så är man tillbaka. Men det visste jag om – det tar tid. Framförallt att få till en jämnhet där man kan vara nöjd med sig själv över tid.

Hur långtifrån är du att vara på den nivå du vill?

– Jättesvårt att svara på. Det handlar om att få en kontinuitet i det.

Är det frustrerande att inte känna den där jämnheten?

– Så är det, såklart. Man vill kunna prestera på topp hela tiden. Fanns det en knapp som gjorde att det var så hade man tryckt på den, men det är tufft. Det känns som att det har varit en säsong där vi inte har fått någonting gratis. Samtidigt har vi inte kunnat bibehålla kvaliteten som vi vill.

”Den största pressen sätter jag på mig själv”

Jakob Johansson startade söndagens möte med AIK. Han var tillbaka efter att ha brottats med ännu en skada. Lindrigare den här gången.

Det blev 66 spelminuter för mittfältaren i matchen som slutade med förlust, 0–2.

– Det var en mix, vi slarvade defensivt samtidigt som vi själva inte skapade de målchanser som vi ska, säger Jakob Johansson.

Hur frustrerande är den biten?

ANNONS

– Jätte, naturligtvis. Det är inte första gången den här säsongen. Vi har stått så många gånger efter matcher och sagt att vi gör det och det bra, det kommer det kommer det kommer ... Det är klart att man inte vill stå här igen och säga samma saker. Det här var inte vår bästa match, det finns mycket saker att förbättra.

Hur mycket press och tyngd känner du på dina axlar i det här läget?

– Den största pressen sätter jag på mig själv. Med tanke på det tabelläge vi har tror jag att vi alla känner en press som man gör i en storklubb när man inte presterar efter förväntningarna. Alla måste göra sitt yttersta för att det inte ska påverka oss negativt. Vi vet vad som ligger framför oss. Vi måste gå samman och göra det tillsammans.

ANNONS