"Jag tappar lusten att jobba för svensk fotboll"

IFK Göteborg har inte betalat Åsebro IF de dryga 900 000 kronor man är skyldiga sedan Sebastian Erikssons övergång till Cagliari. GP har pratat med klubben som kämpat för sina pengar i fem år.… – Jag tappar lusten att jobba för svensk fotboll, säger Stefan Broberg.

ANNONS
|

I slutet av förra veckan kom nyheten om att IFK Göteborg är skyldiga Sebastian Erikssons moderklubb Åsebro IF drygt 900 000 kronor. Journalisten Olof Lundh avslöjade tvisten i sin nysläppta bok "Vad jag pratar om när jag pratar om fotboll". Division 5-klubben Åsebro förhandlade till sig en tioprocentig vidareförsäljningsklausul när den då 17-årige mittfältaren skrev på för Blåvitt 2005.

2011 lånades en skadad Sebastian Eriksson ut till italienska Cagliari. Elva månader senare köptes han loss. Priset var fem miljoner kronor. Tio procent av summan trillade in till Åsebro. De tidigare ordförandena Stefan Broberg och Bengt Janveden har fått i uppdrag av klubbens styrelse att sköta frågan. De minns sin reaktion på att Sebastian

ANNONS

Eriksson blivit såld för fem miljoner kronor.

– Vi tänkte: "Vad är det här? Fem miljoner för Sebastian?". Men Håkan Mild (IFK Göteborgs dåvarande sportchef red.anm) sa att de inte fick mer för honom, säger Bengt Janveden till GP.

Egentliga priset mycket högre

Men en tid senare får klubben reda på det egentliga priset. Cagliari hade betalt tio miljoner kronor i hyra för att låna Eriksson. Pengar som IFK Göteborg aldrig berättade för Åsebro att de fått.

– Då började vi ringa Håkan Mild. Han sa att hyra inte ingick i vårt avtal. Jag tror inte att Håkan Mild tror på det själv, säger Bengt Janveden.

Fem år efter att lånet började har Åsebro fortfarande inte fått betalt av IFK Göteborg. Klubben har vägrat att låta Åsebro se avtalet med Cagliari. Trots ideliga samtal och försök till att besöka Kamratgården för att ta del av avtalet har Blåvitt behållit locket på.

Stefan Broberg försökte därför kontakta Svenska Fotbollförbundet för att på så vis ta del av övergångssumman. Men papprena var hemlighetsstämplade och trots att Åsebro hade rätt till tio procent av övergångssumman fick de inte se avtalen.

ANNONS

– Det var aldrig meningen att vi skulle få reda på de här tio miljonerna, säger Stefan Broberg och Bengt Janveden fortsätter:

– Vi har pratat med Krister Malmsten (förbundets chefjurist och biträdande generalsekreterare) och Karl-Erik Nilsson (förbundsordförande). Krister sa till oss 2013 att: "Jag ska lösa det här fallet åt er". Sen ringer han och säger att han var jävig för han hade träffat oss.

Ett år senare, hösten 2014, träffar Stefan Broberg Karl-Erik Nilsson.

– Jag berättade hela soppan för honom. Men ingenting har ju hänt. Jag sa till honom att om han inte kan göra något åt det här fallet så får han se till att det inte händer igen. Jag tycker det är bedrövligt att förbundet går med på att mörka uppgifter för en annan medlem i Svenska Fotbollförbundet. När jag har frågat dem om hjälp har de sagt nej. De säger att de inte kan hjälpa en medlemsklubb mot en annan. Men de har ju hjälpt IFK från början och underhållit information, berättar han och fortsätter:

– Jag har jobbat ideellt i så många år och att då få en sån här käftsmäll. Jag tappar lusten att jobba för svensk fotboll.

ANNONS

I kontakten med förbundet har Åsebro fått som förslag att de ska gå till skiljenämnden med sitt ärende. Men det är inte aktuellt, menar Stefan Broberg.

– Det gör jag inte. De är inte trovärdiga hos oss. Jag tycker inte att det får gå till såhär, säger han.

Deadline 10 juni

Åsebro har nu tagit hjälp av advokaten Stefan Alvén för att driva frågan. Klubben har gett IFK Göteborg till den 10 juni på sig att betala in pengarna de är skyldiga. Åsebros nuvarande ordförande Åke Dahlman mötte tillsammans med Stefan Broberg och Bengt Janveden Blåvitts representanter för första gången tisdagen den 19 april och diskuterade tvisten.

– Vi hade ett jättebra möte. De lovade att höra av sig på torsdagen eller fredagen. Vad de glömde säga var vilket år och vilken vecka, för svaret kom en månad senare. Du kan tänka dig hur förbannade vi blir. De kunde ha ringt tillbaka och sagt precis vad som helst, bara de hört av sig. Men inte ett enda ord kom, säger han.

GP frågar IFK Göteborgs ordförande om det stämmer att det tog en månad för klubben att återkomma.

ANNONS

– Jag vet inte när det var vi svarade. Jag har inte almanackan här. Vi ska svara dem innan den 10 juni. Jag har inte så mycket mer att kommentera än det, säger han.

Blåvitt med nya erbjudanden

IFK Göteborg har erbjudit Åsebro klumpsummor på 250 000 och 300 000 kronor, som de inte accepterat. Blåvitts senaste bud var att Åsebro kunde få en tioprocentig vidareförsäljningsklausul om Eriksson säljs igen.

– Vad grundar du detta på, frågade jag. Vi kanske inte är jätteintresserade av att gå in i ytterligare ett avtal innan det gamla var färdigt, om man säger så, säger Bengt Janveden.

IFK Göteborgs ordförande Frank Andersson berättar att klubbens jurist Olof Myhrman håller på med att svara Åsebros jurist Stefan Alvén. Huruvida klubben har bett SvFF att hemlighetsstämpla övergångsavtalen kan Frank Andersson inte bekräfta.

– De fick se avtalen när vi träffades. Jag vet inte vad som hänt före dess, säger han.

ANNONS