Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
IFK Göteborgs Tobias Sana. Bild: MICHAEL ERICHSEN

”Jag ska ge 100 procent i varje moment”

Tobias Sana var tillbaka på Gamla Ullevi – och i IFK Göteborg. Insatsen lovade gott, speltiden blev längre än planerat.
– Det kändes bra, men jag hade hellre vunnit. Underbart att vara tillbaka, sade han efter 1-1 mot Falkenberg.

I lördags kväll gjordes kontraktet klar och övergången från Århus bekräftades, på söndagen gjorde Tobias Sana första träningen med laget – och på måndagen fick han hoppa in som defensiv mittfältare när Rasmus Wikström tvingades utgå redan i minut tio.

– Jag spelar var de än sätter mig. Om det så skulle vara högerback. Jag är inte i den åldern att jag bara har en position. Under åren har jag spelat på många olika positioner. Under de två åren i Århus har jag spelat som tia. Jag är aktuell att spela där tränaren vill ha mig, sade Tobias Sana.

Efteråt fick Tobias Sana mycket beröm av sin tränare Poya Asbaghi.

– Sana kom in och fick agera en av två balansspelare och offensivt sett gjorde han en fantastisk match. Fantastisk match verkligen! Jag tycker att han, i vårt lag i alla fall, var bäst på plan.

Det var mycket känslor inblandat.

– Underbart att vara tillbaka på min borg. Göteborg är min stad där jag växte upp och har levt hela mitt liv, att andas den här Göteborgsluften, det är underbart att vara tillbaka. Med allt vad det innebär, lade han till.

Han sprang mycket, ville mycket – och var så när att se passningen till Giorgi Kharaishvili leda fram till ett 2-1-mål i andra halvlek.

"Redo om chans dök upp"

– Det kändes bra. Jag hade hellre vunnit. Tre poäng är viktigare än min egen insats. Laget är viktigare än mig. Känslomässigt, när låten kom, det gav rysningar. Det var underbart att få vara på planen igen och spela fotboll.

IFK Göteborgs plan var troligen snarare att kasta in Tobias Sana i andra halvlek. Nu blev det 80 minuter.

– Planen var att jag skulle vara redo om chansen dök upp. Jag har varit med i den här branschen länge nu. Det handlar bara om att äta rätt och förbereda sig. Och gå in och leverera. Det jag har gjort i hela mitt liv, spela fotboll.

Han utsågs till matchens bästa spelare i hemmalaget och fick mycket beröm efteråt.

– Jag vet vad jag kan som fotbollsspelare. I Århus gjorde jag 30 poäng på 60 starter. Det är en bra liga. Det bygger självförtroende att spela mycket. Jag utvecklas på alla bitar. Jag har blivit mognare som fotbollsspelare. Värderar bättre, sade Tobias Sana.

"Man måste vara ödmjuk"

Med åldern blir man klokare och smartare när man tar besluten. Jag har alltid känt att jag har varit en ganska klok fotbollsspelare. Jag känner mig mycket bättre än innan. På alla bitar.

Kände du att du kunde släppa loss?

– Det var underbart att vara tillbaka. Det är det här det handlar om. Göteborg andas fotboll. Att vara tillbaka i den här borgen betyder allt för mig. Det är bara glädje. Alla som har varit skeptiska till mig. Det har bara varit kärlek. Det jag fick här i dag … det är underbart att vara tillbaka.

Det var mycket känslor efteråt?

– Det var underbart. Det betyder mycket för mig. Det är som jag har sagt hela tiden. Det är mina fötter som ska tala. Det är inte i media jag ska tala, det är fötterna som ska tala. I alla klubbar jag har varit i har jag alltid velat ge tillbaka förtroendet. Att spela fotboll och få leva på det … det är det inte många som får göra. Då man måste vara ödmjuk för den här uppgiften. För min del uppskattar jag att jag har fått skriva på för 3,5 år i en så stor klubb som Blåvitt. Jag ska ge 100 procent i varje moment.

"Jag blev rädd av hela situationen"

2016 bröts matchen mellan IFK Göteborg och Malmö FF efter att ett knallskott landat i närheten av Tobias Sana där Sana senare kastade upp hörnflaggan på läktaren.

– Den där incidenten som hände … jag vet att jag gjorde bort mig. Jag blev rädd av hela situationen. Blåvitt berör. Det är en stor klubb i Sverige. Givetvis ska folk få ha sina känslor. Jag accepterar vad folk säger. Det viktigaste för mig är att spela för den här klubben och att de har gett mig den chansen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.