Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tobias Hysén.  Bild: CARL SANDIN
Tobias Hysén. Bild: CARL SANDIN

"Jag ser bara en lösning, han heter Tobias Hysén"

IFK Göteborg har för en gång skull både allt att vinna – och allt att förlora. Trelleborg hemma är nyckelmatchernas nyckelmatch. Jag ser bara en lösning. Han heter Tobias Hysén.

Vid varje vägskäl finns ett beslut att fatta, i varje kris en vändning vid horisonten och efter regn kommer sol. Oftast bör tilläggas.

Det är möjligt att jämförelsen haltar, att perspektiven blir fel, men 2018 års allsvenska topplag har alla varit nere och vänt, stått med skit upp till knäna och tvingats starta om.

Det gäller Djurgården (1999), Malmö FF (1999), AIK (2004), Hammarby (2014) och BK Häcken (2008) och har i samtliga fall slutat lyckligt.

Det kan ta tid, får ekonomiska konsekvenser – och går i IFK Göteborgs fall fortfarande att undvika. Det är vad det strävas efter på Kamratgården.

Det är här Trelleborgs FF kommer in i bilden.

Skall jag vara helt ärlig, både mot patient och anhöriga, står hoppet till just TFF, en skånsk nykomling utan seger sedan i maj, dessutom utan spel, backlinje och styrfart.

En klassisk slagpåse, en ”lätt match” vilken säsong som helst.

Det gäller inte 2018.

Uppfattar halmstrå

Ett av IFK Göteborgs problem är att matcherna mot Häcken, AIK och Hammarby totalt dränerat spelartruppen på självförtroende och praktisk förmåga. Vad som sägs och görs har inte hängt ihop, tron på taktiken har fått sig en rejäl törn.

Blåvitt har knappt befunnit sig på motståndarens planhalva och har i praktisk mening därför inte tränat särskilt mycket anfallsspel.

Jag ser ändå ett halmstrå och tror faktiskt att en seger mot TFF räcker för säkrat kontrakt. Först därefter återupptar vi samtalen om nästa säsong och övrig framtid.

Nu är det bara Trelleborgs FF som gäller.

Jag förväntar mig att IFK Göteborg och dess tränare Poya Asbaghi i veckan har fattat minst två beslut. Dels hur laget skall anfalla, men även hur de skall försvara sig.

Inget av detta har fungerat på sistone.

Saknar betydelse

Och poängen måste in. Nu. I dag. Övriga återstående motståndare – BP, Sundsvall, Djurgården, Malmö FF och Örebro SK – är i dagsläget favoriter i matcher mot IFK Göteborg.

Jo, även BP. Kunde de slå Djurgården kan de ta IFK. Matchen spelas dessutom på Grimsta IP.

På planen krävs ledare. Tobias Hysén är en sådan, egentligen den ende i dagens blåvita trupp som med handling kan föra laget framåt genom sin blotta närvaro.

Hysén, som i veckan tog fin ställning även utanför fotbollsplanen, bör starta mot Trelleborgs FF. Eller … måste starta.

Att han möjligen inte orkar 90 minuter saknar betydelse. Låt honom spela så länge han vill, så länge tygen håller och så länge benen bär.

Dessutom bör Poya Asbaghi sätta kaptensbindeln på Tobias Hyséns arm.

”Tobbe” har tre hemmamatcher kvar av karriären. Han kommer göra vad som krävs för att få till ett lyckat slut.

Det lyfter även omgivningen.

För övrigt håller Tobias Hysén fortfarande högst högstanivå i dagens Blåvitt.

Plus

Avgörande matcher. Spännande matcher. Det är vad det handlar om. Rimligen påverkar det även publikstödet mot Trelleborg.

Minus

Rutin från avgörande matcher. Trelleborg är en sådan. Klarar IFK-spelarna pressen?

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.