Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

"Jag har många fina minnen från Gamla Ullevi"

Sommaren 2015 debuterade han för IFK Göteborg på Gamla Ullevi. Knappt två år senare är det dags för Mads Albaek att ta farväl av arenan och hemmasupportrarna. – Det är tråkigt, men allt har sitt slut, säger dansken.

Efter en lång tids spekulationer stod det nyligen klart att Mads Albaek lämnar IFK Göteborg för den tyska klassikerklubben Kaiserslautern. Stjärnan sitter på ett utgående kontrakt med Blåvitt och om klubben skulle få några pengar för sin mittfältsmotor behövde en försäljning ske i sommar. 

Men innan flytten bär av ska dansken spela ytterligare två matcher med IFK Göteborg. Närmast väntar Halmstads BK på hemmaplan, vilket blir Albaeks sista framträdande på Gamla Ullevi. 

– Allt har sitt slut, som fotbollsspelare vet man hur det är. Det blir min sista match hemma, men det är bara att fokusera och se till att ta tre poäng, säger Albaek. 

Samtidigt känner han ett visst vemod över att det är sista gången som han får kliva ut och spela inför hemmasupportrarna. 

– Det är så klart tråkigt. Vi har jättebra supportrar. De har gjort det jättebra i de två åren som jag har varit här. Supportrarna är ju hälften av den här klubben. De har visat ett fantastiskt stöd. Det blir tråkigt, men så är det. Det kommer nya utmaningar och det ser jag fram emot. 

"Aldrig spelat inför ett sådant tryck"

Första matchen han spelade för IFK Göteborg var i augusti 2015, hemma mot BK Häcken. Det mötet vann Blåvitt med 4-0. Sedan dess har 27-åringen varit med om många tuffa drabbningar på arenans gräsmatta. 

– Jag har många fina minnen från Gamla Ullevi, vi har inte förlorat så många matcher där. Frisparksmålet hemma mot Karabach är ett fint minne, det var en väldigt viktig match.  Det har varit en jättefin hemmaplan och det är första gången i karriären som jag har spelat inför en sådan publik, med ett sånt tryck. 

Tränare Jörgen Lennartsson gläds för Albaeks skull – men sörjer att mittfältaren snart inte är en del av IFK Göteborg längre. 

– Jag gratulerar Mads till spel i Tyskland. Det är en bra spelare och en bra person. Han är värd det. Sedan beklagar jag att han försvinner. Det är en väldigt viktig spelare både offensivt och defensivt. En fin vänsterfot och en vass fotbollshjärna, som betyder mycket får vårt spel. 

"De ger allt för Blåvitt" 

Några planer på att redan nu ställa stjärnan åt sidan, och i stället låta andra spelare få chansen att spela in sig, har tränaren inte. 

– Vi behöver vinna matcher i det läget vi är i. Jag är trygg med spelarnas professionalitet, att de ger allt för Blåvitt hela vägen. 

– Vi ska använda Mads i de två matcherna som han har kvar här. 

Albaek själv är också tydlig med att hans fokus ligger här och nu. 

– Det är inget problem. 

På frågan hur danskens drömavslutning på hemmaplan ser ut svarar han snabbt. 
– Det är så klart att vi vinner och att jag gör mål. Men det viktigaste är att vi vinner.