Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Alf Westerberg Bild: MICHAEL ERICHSEN
Alf Westerberg Bild: MICHAEL ERICHSEN

"Jag har inget sug efter att ge mig i väg”

När IFK Göteborg organiserade om plockades Alf Westerberg bort från A-laget. I en intervju med GP berättar han nu om känslorna kring beskedet - och vad han ska göra framöver.

Efter att Alf Westerberg hade lett IFK Göteborgs U21-lag till en 4–1-seger borta mot Elfsborg i tisdags ringde telefonen.

Det var klubbdirektör Max Markusson.

Under samtalet berättade han att klubbens ledning hade bestämt sig för att förändra den sportsliga organisationen.

En av konsekvenserna: Alf Westerberg skulle inte längre vara assisterande tränare för A-laget. Istället skulle Hannes Stiller och Hjalmar Jonsson plockas upp från U19-laget.

– Jag är naturligtvis inte överlycklig över den här förändringen, säger Alf Westerberg nu.

– Det känns konstigt att vara overksam kring laget när vi ska in i ett avgörande skede av serien. Samtidigt kan vi konstatera att jag och Poya (Asbaghi, huvudtränare) har diskuterat det här ingående. Trycket har varit våldsamt på klubben. Det här handlar om att visa upp förändring. Det finns ingen osämja i detta. Jag har fått acceptera att flytta mig åt sidan. Jag tycker att det har fungerat bra arbetsmässigt innan, men vi har inte fått de resultat vi skulle. Och det styr den här branschen stenhårt.

"Klart att jag är besviken"

När klubbdirektör Max Markusson offentliggjorde beskedet att Alf Westerberg skulle plockas bort från A-laget betonade han att "diskussioner förs med Alf Westerberg angående andra möjliga uppgifter inom ramen för IFK Göteborgs elitverksamhet".

Nu står det klart att "andra möjliga uppgifter" innebär ett scoutinguppdrag.

– Jag har suttit i bra samtal med Max och Jonas (Olsson, sportchef) i dag. I det korta perspektivet kommer jag rodda med Jonas och Olle (Sultan, chefsscout) och scoutingen framförallt, säger Westerberg som skrev under ett nytt tvåårskontrakt med klubben så sent som i somras.

– Vilken roll jag sedan ska ha 2019 får vi diskutera framleds. Nu är alltid fokus riktat mot de återstående matcherna, veckorna. Men klubben är tydlig med att de vill att jag ska fortsätta. Det tycker jag också.

Du vill stanna?

– Ja, det vill jag. Det är klart att jag är besviken över situationen, men det här handlar inte om trasiga relationer eller om missnöjda spelare eller något annat. Det är en hårt pressad situation som har skapat den här förändringen. Jag kan absolut se mig i Blåvitt i fortsättningen.

Träffade spelartruppen under torsdagen

Alf Westerberg kom till IFK Göteborg från Trelleborg 2012. Han har haft flera roller i klubben sedan dess. Däribland ansvarig för Tipselit och huvudtränare för A-laget efter att Jörgen Lennartsson hade sparkats i fjol.

– Det har under hela tiden varit rätt mycket turbulens i olika former. Jag har studsat mellan olika roller. Samtidigt trivs jag bra. Jag fick frågan av en vän i går: "Är det någon som vill dig ont på Kamratgården?". När jag tänker igenom det så är det inte så. Tvärtom. Trots allt som uppstått, trots allt tryck som finns, trivs jag bra här. Utgångspunkten är att jag vill fortsätta. Jag har inget sug efter att ge mig i väg, säger Westerberg som träffade spelartruppen under torsdagsmorgonen.

– Jag fick ge min bild av detta. Jag tycker inte att det kändes konstigt alls. Det finns ingen osämja. Och jag kommer fortsätta befinna mig i absolut närhet av dem. Jag kommer hjälpa Hannes och Hjalmar i övergångsfasen och se till så att de absolut bästa förutsättningarna finns där.

Hur ser du på den här veckan och allt som har hänt?

– Jag vet inte vad jag ska hitta för metafor. Det har varit väldigt intensivt. Och det är klart att det stundtals har varit en av ytterligheterna på skalan av den här branschen. Det är inte så roligt. Men jag tycker att det är viktigt att hålla en liten distans till det som sker också. Det är klart att man tar det personligt, men man får försöka hålla sig professionell och ha en något distanserad syn till det som sker.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.