Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

"Jag förstår Lennartssons besvikelse - men det finns ljusglimtar"

De två tappade poängen mot Halmstads BK cementerar bilden av 2017 som en blåvit mellansäsong. Men med möjligheter. Tack för allt för resten, Mads Albaek. Det målet var värt ett bättre öde.

Egzon Binaku, Mattias Svanberg och Daleho Irandust på Bravida arena i lördags kväll, Pontus Dahlberg, Sead Haksabanovic och August Erlingmark på Gamla Ullevi på måndagskvällen. Det vi upplever just nu går att beskriva som en mindre generationsväxling, en tro på att den är möjlig och att det – faktiskt – är den rätta vägen.

Jag satt i första halvlek och tänkte på att August Erlingmark skulle må bra av lite mer skit under naglarna, i betydelsen fränare i närkamperna. Efter att ha fortsatt att följa varenda närkamp 19-åringen var inblandad i efter det är analysen följande: Sävedalsprodukten är Blåvitts bäste bollvinnare.

Bollvinnare är ett av fotbollsprosans minst sexiga ord och används ofta för att beskriva spelare som gör saker i det tysta och som sällan syns på motståndarens planhalva.

Kom dock ihåg att bollvinnaren är den snabba omställningens moder. Och att den snabba omställningen en nyckelfunktion i den moderna fotbollen. Det som gjorde Erlingmarks insats mot Halmstads BK var inte bara duellspelet och bollvinsterna, det var förmågan att slå förstapassningen efter bollvinsten med adress. Och omedelbart.

Den andra av totalt tre rubriker från matchen är Pontus Dahlbergs utveckling. Mot Halmstads BK satt scouter från hela världen, däribland Ajax, Tyskland och England.

Pontus Dahlberg kan räkna ut det där och påverkas rimligtvis både vad gäller nervositet, koncentration och prestation. I det läget svarar han för två av säsongens svettigaste räddningar, i närspel med Sead Haksabanovic i matchinledningen och på distansskott från Alexander Ruud Tveter i andra halvlek.

Det är precis den typen av prestationer som kan ändra på Dahlbergs plan att stanna ”minst ett år i allsvenskan” och klubbar att trissa priser redan i sommar.

Andreas Isaksson är fortfarande allsvenskans dyraste målvakt.

Inte så länge till, är min enda spaning där.

Planens andra stora framtidskapital, Sead Haksabanovic, stod för kvitteringen på ett skott som studsade just framför mållinjen. Tavla av Dahlberg? Inte alls.

Det tredje kapitlet från den här matchen är såklart Mads Albaeks avsked av hemmapubliken. Aldrig tidigare har namnet Albaek (läs: Allbäck) ropats högre på nya Gamla Ullevi än denna kväll. Själva målet var i konkurrens med frisparken mot Karabach från Europa League förra sommaren det snyggaste han gjort i den blåvitrandiga tröjan. En snabb dragning, siktet inställt och bollen i Isak Petterssons vänstra ”kryss”. Nu är Örebro borta på söndag det enda som återstår innan flytten till Tyskland.

Jörgen Lennartsson var på presskonferens extremt besviken. Han har varit besviken tidigare, men inte som nu. Jag förstår honom. Det är något som inte biter. Kollektivt och individuellt. Dock finns inga planer på att byta tränare i Blåvitt. Det bekräftar både sportchef Mats Gren och sportrådets Mikael Kjellström. 

Plus: Albaeks mål och Dahlbergs räddningar.

Minus: Något slags tåg gick den här kvällen. Och möjlighet till eventuell tätkänning.