Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Lisa Ek med sitt karaktäristiska blåa hår, som blev känt i de svenska stugorna under sommarens EM-slutspel som hon följde för SVT:s räkning. Bild: Bildbyrån. 

”Jag blev chockad av att folk sket i landslaget”

Som en av få svenska fotbollsexperter boendes i Italien tror Lisa Ek att Sverige har alla chanser i världen att spela bort hennes nya hemland från VM. – Jag har inte en stark tro på italienarnas mentalitet, säger hon.

Lisa Ek lämnade Göteborg för Italien och Florens 2015. Nu har hon slutat spela och istället börjat träna ett amatörlag där 70 procent av spelarna är flyktingar som nyligen kommit till Italien. Matcherna är hetsiga. Två av fyra den här säsongen har följts av bråk.

– Det är helt galet. Det är heta känslor som går över gränsen. Hade det varit i Sverige hade det blivit tidningsartiklar om de här grejerna. Att folk ska slåss är man inte riktigt van vid, säger hon.

Hon kommer följa avgörandet hos sin italienske pojkväns föräldrar ­– iklädd svensk landslagströja.

– Hans pappa är superintresserad så det kommer bli ett krig. Jag hoppas att vi inte släpper in några tidiga mål i baken, säger hon.

Hur tror du det går?

– Det är lätt att dras med i känslor och irritera sig på italienarna här. De är allt annat än ödmjuka. Det är inte bra att tippa med känslor men jag tror vi kan få oavgjort hemma.

Och i returen?

– Jag har inte så stark tro på italienarnas mentalitet i svåra lägen. Jag kanske har övertro på vårt svenska landslag, men med den ledningen som verkar väldig stark så tror jag vi kan vinna andra matchen med 1-0. Då tippar jag lite med hjärtat för andra matchen i Milano är inte lätt.

Vad skriver de italienska medierna om matchen?

– Det var en jättefin artikel om Janne Andersson i Gazettan som många pratade om efteråt. Italienarna uppskattade att han utryckte att damen som säljer korv på arenan är lika viktig spelare. Det var de imponerade av.

Lisa Ek i Göteborgströjan 2012, här i en nickduell mot Caroline Seger. Bild: Bildbyrån.

Under två år i Italien har Lisa Ek lärt känna människorna och kulturen i landet hon älskade och hejade på som ung. Men flytten innebar också att hon fick upp ögonen för den italienska befolkningens något pessimistiska inställning till sitt landslag.

– När det var en vanlig landskamp här i Florens förra året så gick inte folk och kollade. De hatar landslaget för att det är för få spelare från deras klubblag. Det genuina intresse runt landslaget som vi har, och som jag trodde var större i Italien, finns inte. Jag blev chockad av att folk sket i landslaget när jag kom hit, säger hon.

Vad blir nycklarna för att Sverige ska kunna vinna?

– Som vanligt handlar det om att ha rörelse, ta löpningar och skapa ytor. Vi har inte den som kan göra det på egen hand och då får vi ta mycket löpningar istället. Därför kan en sådan som John Guidetti vara bra att sätta in. Han kan riva sönder deras försvar lite.