Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: MICHAEL ERICHSEN
Bild: MICHAEL ERICHSEN

"Jag är här av en anledning – och skall vidare av en anledning"

Dagen efter segern mot IFK Göteborg får Häckens Daleho Irandust beröm från alla håll. Hur ser hans framtid ut?
– Mitt mål är att inte vara här när kontraktet går ut, säger mittfältaren.

20-åringen har efter en poängmässigt knackig säsongsinledning fått det att lossna ordentligt. Tre mål och sex assist gör honom till en av allsvenskans hetaste spelare – och den kanske allra mest spännande framtidsspelaren.

Han är inte helt bekväm med att få beröm, men får vänja sig.

– Det är skönt med bekräftelser, att få det till sig. Ibland kan jag tänka på att det här kunde jag ha gjort bättre. Jag slog bort bollen vid 1-4-målet. Sådana saker. Jag tänker mycket på sådant som kan bli bättre. Får jag beröm släpper det lite, säger mittfältaren.

I 4-1-segern mot IFK Göteborg svarade han för ett mål och en assist.

– Jäkligt skönt. En viktig vinst, för supportar och klubb. Vi är förbi IFK, vi kör över dem. Det är ett maktskifte.

Det är stora ord?

– På plan är vi bättre. De har sin historia, på så sätt är de en större klubb, men inte på planen. Där är vi bättre.

Vad är nyckeln till det som du ser det?

– Vi har skickliga spelare, alla är i form, både offensivt och defensivt. Vi gör mycket mål framåt, släpper inte till så mycket bakåt. Bra avbytare och startspelare.

Har hittat formen

Daleho Irandust har tillhört BK Häcken under ledning av Peter Gerhardsson, Mikael Stahre och Andreas Alm.

– Peter Gerhardsson var offensivt, offensivt, offensivt. Stahre var här för att balansera defensiven. Alm har också hittat balansen, men nu är vi lite mer offensiva, vi gör lite fler mål, ”Palle” har gjort mer mål.

Om du jämför laget med samma tid förra året?

– Det var väl då vi mötte Norrköping och AIK? Innan det hade vi nio raka utan förlust, nu har vi vunnit sex av sju. Vi är i form hela laget så det är ganska likt.

Hur viktigt är det med statistik och poäng för dig?

– Viktigt. Och det är viktigt att spela bra. Därefter kommer poängen, eftersom jag är en offensiv spelare. Jag är inte den som springer med full fart mot mål utan försöker hitta passningar.

Är du nöjd med din statistik hittills?

– Jag har gjort tre mål och sex assist. Mitt mål från början var att göra mer poäng än så, men jag gjorde inga alls de första tio-elva matcherna.

Vad har förändrats sedan dess?

– I början av säsongen var det mycket snack. Jag försökte att inte tänka på det för att inte sätta press. I det undermedvetna gjorde jag det ändå. Det var jobbigt att inte göra poäng, det var inget jag tänkte på under match, men det var lite jobbigt. Så är det med alla fotbollsspelare, samma sak med Ronaldo, även om jag inte skall jämföra mig med Ronaldo.

– Sedan kom breaket, jag åkte bort med landslaget, gjorde assist och sedan mål mot Sundsvall, sedan Europa League.

– Anledningen är svår att veta, ändrad mentalitet, jag känner inte samma respekt. Nu känner jag att det är på ett annat sätt.

– Jag är här av en anledning, jag skall vidare av en anledning. ”Dalla, gör din grej!”

Vad är det?

– Skapa målchanser, göra mål, vara kreativ, vara jobbig för motståndarna, vända upp bakom mittfältet. Jag har även blivit bättre i defensiven med Alm.

Hur lyckas du och ni låsa upp motståndarnas täta defensiv?

– Vi var effektiva i går, vi hade inte så många lägen. IFK var jäkligt tajta. Vi har spelarna att lösa det där. Vi kan spela på ett och två tillslag. ”Alex” (Jeremejeff) är så jäkla stark. Jag behöver bli bättre på att spela felvänd, han tar ned bollar och avlastar oss alla.

Du säger att du är här av en anledning och skall vidare av en anledning. Hur ser du på din framtid?

– Nu kommer Sonny (Karlsson, sportchef) ! Mitt mål är att inte vara här när kontraktet går ut. Det är nog även klubbens. Jag har tre år kvar efter den här säsongen. Jag vill vidare. Om det blir till vintern, nästa sommar eller vintern efter det får vi se. Det beror på hur det ser ut. Fortsätter jag att göra det bra kommer jag att gå vidare.

Hur ser intresset ut?

– Ingen aning. Jag har inte hört något konkret.

Så firade han segern

Hur hanterar du allt beröm som kommer in nu?

– Det är skönt med bekräftelser, att få det till sig. Ibland kan jag tänka på att det här kunde jag ha gjort bättre. Jag slog bort bollen vid 1-4-målet. Sådana saker. Jag tänker mycket på sådant som kan bli bättre. Får jag mycket beröm släpper det lite.

Hur firar du en seger som den i går?

– Jag satte mig och spelade Fortnite. Familjen kollade om matchen, jag orkade inte. Morsan trodde att jag var sur. Haha!

Hur ser du på fortsättningen?

– Vi skall köra på, försöka vinna varje match och ta oss förbi Malmö. Vi möter dem hemma i nästa hemmamatch.

Enligt uppgift till GP är Daleho Irandust stekhet på marknaden och kan vid en eventuell försäljning inbringa uppemot tre miljoner euro till BK Häcken.

Det motsvarar ca 31 miljoner svenska kronor i dagens växelkurs.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.